Onderzoek bij mannen met borstkanker

Onderzoek bij mannen met borstkanker

Veranderingen in of aan je borst kunnen wijzen op een goedaardige of kwaadaardige tumor. Door middel van diagnostisch onderzoek wordt gekeken of je daadwerkelijk borstkanker hebt.

Wanneer de tumor kwaadaardig blijkt te zijn, zullen er aanvullende onderzoeken uitgevoerd worden. Deze onderzoeken zijn voor mannen en vrouwen vaak gelijk. Toch zijn er ook enkele uitzonderingen. Hierover lees je meer op deze pagina.

Vormen van diagnostisch onderzoek bij mannen zijn:

  • Lichamelijk onderzoek

  • Mammografie

  • Echografie

  • Biopsie

  • Punctie

Lichamelijk onderzoek

De (huis)arts onderzoekt jouw lichaam op een verdachte plek. Daarbij kijkt de arts ook of de lymfeklieren in je oksels en hals zijn opgezwollen.

Mammografie

Een mammografie is een röntgenfoto van de borst, waarbij de borst tussen twee platen wordt platgedrukt. Mannen hebben minder klierweefsel in de borst dan vrouwen, maar het lukt bijna altijd om een mammografie te maken.

Echografie

Als je een afwijking in de borst voelt maar deze niet op de mammografie te zien is, maakt de arts een echografie.

Biopsie of punctie

Een arts voert een biopsie of punctie uit om met zekerheid vaststellen of een tumor goed- of kwaadaardig is. Een biopsie of punctie verloopt bij een man op dezelfde manier als bij een vrouw. Het is alleen niet mogelijk om de biopsie met behulp van een MRI-scan uit te voeren. Dit komt omdat het borstweefsel dichtbij de longen zit en de ademhaling het beeld van de MRI-scan verstoort.

Lees hier meer over diagnostisch onderzoek.

Vormen van aanvullend onderzoek bij mannen zijn:

  • PET-CT scan

  • Genprofieltest

PET-CT-scan

Een PET-CT-scan is een onderzoek waarbij uitzaaiingen opgespoord kunnen worden.

Anders dan bij vrouwen is het bij mannen niet mogelijk om via een MRI-scan de diagnose te stellen.

Genprofieltest

Een genprofieltest kan bepalen of chemotherapie nodig is in het behandelplan. Met de uitslag kan het risico op uitzaaiingen worden voorspeld. Bij een hoog risico op uitzaaiingen zal een arts behandeling met chemotherapie adviseren. De meerwaarde van een genprofieltest bij mannen is nog niet duidelijk en wordt daarom bij mannen niet uitgevoerd.

Lees hier meer over aanvullend onderzoek.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!