Opsporen van uitgezaaide borstkanker

Opsporen van uitgezaaide borstkanker

Uitzaaiingen worden soms ontdekt omdat je klachten hebt, maar kunnen ook bij een reguliere controle aan het licht komen. De arts kan een aantal onderzoeken doen om vast te stellen of het om uitzaaiingen gaat en om welke soort.

Als je last hebt van klachten, is het verstandig om voor controle naar je huisarts of specialist te gaan. Ga zeker langs als de klachten langer dan twee weken aanhouden. De huisarts of specialist kan een aantal onderzoeken voorstellen om vast te stellen of het om uitzaaiingen gaat, zoals een bloedonderzoek, PET-CT-scan, longfoto of CT-scan van de borstkas, echografie van de lever of CT-scan van de buik, botscan of MRI-scan.

Ook kunnen uitzaaiingen worden ontdekt als je op controle komt bij de specialist, nadat je in het verleden bent behandeld voor borstkanker. Het doel van deze controles is om de eventuele terugkeer van borstkanker tijdig op te sporen. Als blijkt dat de borstkanker is teruggekeerd, krijg je ook een aanvullend onderzoek naar eventuele uitzaaiingen. Bij één op de drie vrouwen met teruggekeerde borstkanker, worden ook uitzaaiingen in andere organen gevonden.

Uitzaaiingen beginnen als losse cellen en zijn als zodanig niet op te sporen. Pas als ze een halve tot een hele centimeter groot zijn, kunnen ze worden opgespoord. Als bij onderzoeken uitzaaiingen in andere organen worden gevonden, krijg je een biopsie. Hiermee wordt vastgesteld of het inderdaad gaat om een uitzaaiing van de borstkanker en of deze uitzaaiing hormoongevoelig of HER2-positief is. Deze kenmerken kunnen afwijken van de tumor in je borst.

Genprofieltesten

Het risico op uitzaaiingen is nooit volledig te voorspellen. Genprofieltesten kunnen echter wel helpen. Door middel van het DNA-profiel van de tumor voorspelt de test hoe groot de kans op uitzaaiingen is. Het gaat hierbij om een verwachting, zekerheid krijg je niet. Hier lees je meer over genprofieltesten.

Vroeg ontdekken van uitzaaiingen

Tot nu toe is uit onderzoek gebleken dat vroege opsporing van uitzaaiingen geen verschil geeft in overleving. Ook het eerder starten van de behandeling heeft geen invloed op hoe lang iemand met uitgezaaide borstkanker kan leven. Dit is ook de reden dat bij nacontroles niet standaard naar uitzaaiingen wordt gezocht.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!