Borstkankervereniging door Gezondheidsraad betrokken bij oplossen problemen borstkankerscreening

Op 2 december 2020 stuurden wij een brief naar demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis over de vertraging in de borstkankerscreening en de achterstanden. Wij zijn daar bezorgd over. Inmiddels heeft Blokhuis geantwoord, met als belangrijkste uitkomst: Hij vraagt de Gezondheidsraad ons bij het tot stand brengen van het advies over de borstkankerscreening te betrekken. Daarbij kunnen wij doen wat we als een heel belangrijke taak zien: de stem van de borstkankerpatiënt laten horen en opkomen voor jouw belangen.

Het positieve wat wij uit de brief van Paul Blokhuis halen, is dat hij (h)erkent dat onze bezorgdheid terecht is. En dat hij de Gezondheidsraad laat uitzoeken welke mogelijkheden er zijn voor een optimalisatie van het bevolkingsonderzoek. Ook zal hij in dat verzoek opnemen dat wij betrokken worden bij het opstellen van dit advies. Op 2 maart hebben wij gereageerd op de brief van de demissionair staatssecretaris. Wij wachten daarom nu vol spanning de uitnodiging van de Gezondheidsraad af.

Ondertussen zijn er in Nederland 2.300 niet gediagnosticeerde borstkankerpatiënten. Dit zijn mensen die borstkanker hebben, maar dit niet weten.  Graag horen wij van zowel de staatssecretaris als minister van medische zorg Tamara van Ark wanneer en hoe we deze achterstand zo snel mogelijk kunnen inlopen.

We blijven jullie uiteraard informeren. In het kader van onze belangenbehartiging op dit onderwerp, doen we de volgende oproep:

  • Ken jij mensen die geen oproep voor het bevolkingsonderzoek kregen en die recent toch de diagnose borstkanker kregen?
  • Ken je mensen die klachten hadden die op borstkanker wezen, maar niet naar de huisarts gingen of daar geen gehoor kregen en daardoor later de diagnose borstkanker kregen?

Laat het ons weten via communicatie@borstkanker.nl

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!