BVN vraagt staatssecretaris Blokhuis om opheldering bevolkingsonderzoek

Staatssecretaris Paul Blokhuis kondigde op 16 mei aan dat het bevolkingsonderzoek borstkanker half juni weer wordt opgestart. Dat is over ruim twee weken, maar er is nog heel veel onduidelijk. Het aantal borstkankerdiagnoses blijft dalen, met ruim 200 minder diagnoses per week. Dit komt door het wegvallen van bevolkingsonderzoek, en ook doordat mensen met een vermoeden van borstkanker niet naar de huisarts gaan of dat de huisarts ze niet doorstuurt. Dat betekent dat er inmiddels een flinke groep mensen rondloopt met (een voorstadium van) borstkanker, zonder dat zij dit weten. Daar maken wij ons zorgen over. En daarom hebben wij een brief gestuurd naar de staatssecretaris.

In de brief hebben wij suggesties voor oplossingen gegeven. Zoals een zorgvuldige uitwerking van de opstart van het bevolkingsonderzoek, betere communicatie naar vrouwen die wachten op bevolkingsonderzoek en dagelijks actuele informatie voor huisartsen, zodat zij weten naar welk centrum met voldoende capaciteit zij hun patiënten met (mogelijke) borstkanker kunnen doorverwijzen.

Hier lees je onze brief.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!