Het aantal nieuwe diagnoses borstkanker blijft stabiel

In 2019 kregen ongeveer 118.000 mensen de diagnose kanker, waarvan ongeveer 15.000 diagnoses invasieve borstkanker. Borstkanker is daarmee de op een na meest voorkomende kankersoort van het afgelopen jaar. Dat blijkt uit de cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Morgen is het Wereldkankerdag. Jaarlijks presenteert het IKNL rond deze dag cijfers over het voorkomen, overleving en sterfte van verschillende kankersoorten, waaronder borstkanker. Het aantal vrouwen met de nieuwe diagnose invasieve borstkanker ligt al een aantal jaar rond de 15.000. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Borstkanker komt ook voor bij mannen, jaarlijks krijgen rond de 120 mannen deze diagnose.

Prostaatkanker

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Sinds er bij veel mannen een PSA-test wordt gedaan, kan prostaatkanker in een vroeg stadium worden opgespoord.

Er is overigens steeds meer aandacht voor prostaatkanker die is veroorzaakt door een fout in het BRCA-gen. Weten dat je hier drager van bent en daardoor dus aanleg hebt voor het krijgen van kanker, is heel belangrijk. Het heeft gevolgen voor familieleden en voor je eigen behandeling. Meer hierover lees je op de website van Oncogen.

Bevolkingsgroei en vergrijzing

Nog wat andere cijfers: In 2019 steeg het aantal nieuwe kankerdiagnoses ten opzichte van 2018 met 2.000. Deze stijging komt door bevolkingsgroei en vergrijzing, omdat mensen op oudere leeftijd een grotere kans op kanker hebben. Longkanker veroorzaakt de meeste sterfte, maar het aantal nieuwe diagnoses longkanker lijkt voor het eerst te stabiliseren. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker, maar het aantal diagnoses van darmkanker daalt juist. Deze daling is gerelateerd aan het bevolkingsonderzoek darmkanker, dat in 2014 werd ingevoerd. Hierdoor worden veel darmpoliepen opgespoord en weggehaald die hadden kunnen uitgroeien tot darmkanker

Meer informatie

Voor alle kankersoorten zijn de cijfers over het voorkomen, prevalentie, overleving en sterfte hier te vinden.

Op Wereldkankerdag worden verschillende activiteiten en open dagen georganiseerd. 

BVN logo
Borstkankervereniging Nederland

Lees het laatste nieuws van Borstkankervereniging Nederland in het nieuwsoverzicht.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!