Vandaag in het nieuws: Aantal kankerdiagnoses gedaald door coronacrisis

Ter gelegenheid van Wereldkankerdag op 4 februari, publiceerde IKNL vandaag het aantal kankerdiagnoses in 2020. Wij berichtten er al eerder over: door de coronacrisis hebben minder mensen de diagnose kanker gekregen. In 2020 totaal waren dat er 4.000, waarvan 2.500 borstkanker. Dat veel minder mensen de diagnose borstkanker kregen, komt met name door de vertraging in het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit betreft circa 90 procent van de gevallen. Daarnaast zien we dat minder mensen naar de huisarts gaan bij klachten die op borstkanker kunnen wijzen. En huisartsen wijzen minder mensen door naar het ziekenhuis.

Wat de gevolgen van (nog) niet ontdekte kanker voor patiënten is, is nog onvoldoende duidelijk. Ook zal nog moeten blijken of de vertraging in het bevolkingsonderzoek tot hogere sterftecijfers leidt. De tumoren die hier worden gevonden, zijn meestal klein.

We hebben begrip voor de situatie en maken ons ook zorgen. We willen graag dat iedereen die behandeld zou moeten worden voor borstkanker wordt geholpen. Daarover hebben we contact met zorgverleners, RIVM en staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ook sluiten wij ons aan op de groeiende oproep om nu na te denken over de zorg van morgen.

Tenslotte:  Kanker wacht niet tot corona voorbij is; Bij klachten niet wachten! Dus voel of zie je een verandering aan je borst, zoek contact met de huisarts. Krijg je geen gehoor? Bel ons.

Hier lees je meer over de signalen van borstkanker.

 

 

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!