Kies bewust welk ziekenhuis het beste is voor jou!

De campagne ‘Kies bewust welk ziekenhuis het beste is voor jou’ maakt (toekomstige) kankerpatiënten er bewust van dat ziekenhuizen verschillen in kennis per kankersoort. De boodschap is: Je hebt altijd een keuze voor ziekenhuis en behandeling! 

Uit NFK's Doneer Je Ervaring-peiling (DJE)‘Een ziekenhuis kiezen bij kanker: wat vind jij belangrijk?’ kwam naar voren dat 51 procent van de kankerpatiënten niet nadenkt over welk ziekenhuis het meest geschikt is voor de behandeling van hun vorm van kanker. Bovendien gaf één op de vijf kankerpatiënten aan het achteraf anders te doen als het gaat om de keuze maken voor een ziekenhuis. Patiënten geven als de twee belangrijkste redenen om te kiezen voor het ziekenhuis voor de behandeling van hun kankersoort, dat het ziekenhuis dichtbij is (50%) of dat ze het ziekenhuis al kennen (40%). Pas als derde reden (26%) wordt de specialisatie van het ziekenhuis genoemd.

Gespecialiseerd ziekenhuis

Een ziekenhuis kiezen bij kanker is ingewikkeld, voor iedereen. Niet in de laatste plaats omdat op dit moment niet duidelijk is welk ziekenhuis gespecialiseerd is in welke kankersoort, want openbare informatie hierover ontbreekt. NFK heeft het initiatief genomen tot het ontwikkelen van openbare, betrouwbare en begrijpelijke keuze-informatie over ziekenhuizen. Patiënten hebben er recht op om te weten welke ziekenhuizen gespecialiseerd zijn in hun kankersoort en situatie.

Naast de campagne is informatie ontwikkeld om patiënten te ondersteunen bij het kiezen voor een passend ziekenhuis. Op deze website staat beschreven waar je als patiënt op kunt letten en welke vragen je kunt stellen.

Monitor borstkankerzorg

De Monitor Borstkankerzorg van Borstkankervereniging Nederland kan je ook helpen bij de keuze voor een ziekenhuis. Hier vind je betrouwbare informatie over de borstkankerzorg die geboden wordt in ziekenhuizen in Nederland. Zoek op locatie of naam van het ziekenhuis, vergelijk ziekenhuizen onderling via de ‘vergelijker’ of bekijk de details van een specifiek ziekenhuis.

B-bewust

Als je te maken hebt met borstkanker, helpt het als je regelmatig stil staat bij wat voor jou belangrijk is in je leven. Door hierover te praten met je zorgverleners, zorg je ervoor dat informatie, behandeling(en) en nazorg zo goed mogelijk op jou kunnen worden afgestemd. En dat helpt bij het maken van keuzes. Speciaal voor jou ontwikkelde Borstkankervereniging Nederland B-Bewust. Hier kun je een vragenlijst maken over wat je met je zorgverlener wilt bespreken. 

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!