Onderzoek naar lipofilling bij volledige borstreconstructie na borstkanker

Vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan vanwege (een verhoogd risico op) borstkanker kunnen kiezen voor een borstreconstructie. Er bestaan verschillende reconstructietechnieken, waaronder met lipofilling. Momenteel wordt een volledige reconstructie met lipofilling nog onderzocht in de BREAST-trial. Minister Bruins (VWS) heeft besloten om 6,2 miljoen euro extra uit te trekken voor onderzoek naar deze methode: BREAST trial-II. Borstkankervereniging Nederland is blij met dit besluit.

Lipofilling is een techniek waarbij vet ergens wordt weggezogen – bijvoorbeeld uit de buik of dij – en op een andere plek weer ingespoten. Deze methode wordt op dit moment in Nederland nog niet vergoed voor een volledige borstreconstructie. Dit geldt wel voor andere reconstructietechnieken, zoals bijvoorbeeld voor reconstructies met borstimplantaten of eigen weefsel.

Minister Bruins heeft 6,2 miljoen euro uitgetrokken om de effectiviteit en veiligheid van lipofilling als techniek voor een volledige borstreconstructie verder te onderzoeken. Met de nieuwe studie, de BREAST II-trial, kan worden aangetoond of lipofilling een effectieve en veilige methode is. Dit is een belangrijke voorwaarde voor vergoeding vanuit het basispakket.

Tien klinieken doen mee aan de BREAST II-trial. Maximaal 350 vrouwen kunnen hierdoor alsnog met lipofilling worden behandeld als totale borstreconstructie techniek. Het gaat om vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan vanwege borstkanker of een verhoogd risico hebben op borstkanker vanwege erfelijke aanleg. Voor deze vrouwen is het kunnen kiezen uit meerdere borstreconstructiemethoden erg belangrijk. Niet elke methode is voor iedereen geschikt en niet elke vrouw wil borstimplantaten. Wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden? Bekijk ons dossier borstreconstructie.

Lees hier het persoonlijke verhaal van Esther, die meedeed aan de BREAST trial en een volledige borstreconstructie door middel van lipofilling kreeg.

Meer informatie over de BREAST II-trial lees je op de website van De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!