Vrouwen die na borstkanker plat blijven, schrikken van nieuws over onderzoek borstreconstructie
‘Plat blijven door amputatie bij borstkanker maakt ongelukkiger’, koppen de media vandaag. Dit is gebaseerd op de uitkomst van onderzoek door plastisch chirurgen in het Erasmus MC en drie perifere ziekenhuizen. Volgens dit onderzoek hebben borstbehoud en borstreconstructies na borstkanker een positief effect op de kwaliteit van leven. Nadat de uitkomsten vandaag werden bekend gemaakt, ontvingen wij veel reacties van vrouwen die er weloverwogen voor kozen om plat te blijven. Sommigen schreven ons dat ze zich bijna schuldig voelden, omdat zij zich gelukkig voelen met één borst. Betekent het onderzoek dat zij de verkeerde keuze hebben gemaakt? Nee, elke keuze waarover je na volledige informatie goed hebt nagedacht en die dus bij jou past, is een goede keuze. Dat dit onderzoek sommige vrouwen daaraan doet twijfelen, geeft aan dat zaken veel genuanceerder liggen dan de berichtgeving laat blijken.
Vrouwen die kiezen voor een borstreconstructie of een borstsparende operatie, ervaren een hogere kwaliteit van leven dan patiënten die zonder borst door moeten. Aldus het onderzoek. Een andere belangrijke bevinding is daarnaast dat vrouwen die een complicatie hebben doorgemaakt na een borstreconstructie, een slechtere kwaliteit van leven ervaren. In het vorig jaar verschenen proefschrift van de jonge promovendus dr. Kelly de Ligt verwoordt zij treffend waar het BVN om gaat: “Om een goede keuze te maken, is het belangrijk dat de patiënt weet wat de voor- en nadelen van alle opties zijn. Dit is zowel voor de kortere als langere termijn belangrijk: we willen dat patiënten een duurzame keuze kunnen maken.”
Informatie uit onderzoek zoals nu van het Erasmus MC, kan helpen bij het maken van duurzame keuzes. Het kan waardevolle informatie zijn omdat het inzicht geeft in de mogelijke impact van behandelingen op jouw kwaliteit van leven. Het is daarbij belangrijk te beseffen dat het weliswaar resultaten zijn van een grote groep patiënten maar dat het uiteindelijk gaat om jou. En voor jou kan het anders zijn of voelen dan voor deze grote groep.
Uit de verhalen van onze achterban en uit onderzoek weten wij dat het heel belangrijk is om samen met je arts een weloverwogen beslissing te nemen over je behandeling. Dat geeft een hogere tevredenheid. Ook als het om borstreconstructie gaat. Dat is niet altijd eenvoudig. Als na een operatie bestraling volgt, is een reconstructie door de strakke en stugge huid lang niet altijd een mogelijkheid. Sommige vrouwen willen liever geen borstimplantaten, omdat sommige onderzoeken zeggen dat deze onvoldoende veilig zijn. Een reconstructie met lichaamseigen weefsel is ook niet voor iedereen een optie; dit zijn grote, ingrijpende operaties met risico op complicaties, waarover je goed moet nadenken.
Denk daarom goed na over wat voor jou het beste is. Borstsparende operatie of amputatie. Implantaten, eigen weefsel of plat, als jij er maar achter staat.
Meer informatie
Op het gebied van borstreconstructie is van alles mogelijk. BVN helpt je bij het maken van een keuze. Op onze website hebben wij een dossier over borstreconstructie waarin alle mogelijkheden worden uitgelegd en vrouwen over hun keuzes voor borstreconstructie vertellen. Ook vrouwen die ervoor kozen om plat te blijven. Elke vrouw die is geïnterviewd, is ook op de foto gegaan. Kijk hier voor meer informatie.
Sta jij voor de keuze tussen een borstsparende ingreep of een gehele borstverwijdering, dan zijn er goede online keuzehulpen die je kunt invullen. Daarmee krijg je een beter beeld van wat belangrijk voor je is bij de keuze en wat bij je past. Je kunt dan beter voorbereid in gesprek gaan met je arts. Je vindt de keuzehulpen hier.
Hier lees je meer over het onderzoek van het Erasmus MC.