Patiënt in verwarring: zijn CDK4/6 remmers wel of niet uitwisselbaar?
De kwestie rondom CDK4/6-remmers, medicijnen voor de behandeling van uitgezaaide hormoongevoelig borstkanker, speelt al sinds eind 2024/begin 2025. Toen besloot Zorgverzekeraars Nederland (ZN) om nog maar één van de drie beschikbare middelen (palbociclib) volledig te vergoeden. De andere twee middelen (ribociclib en abemaciclib) kunnen nog wel worden voorgeschreven, als het ziekenhuis met de individuele zorgverzekeraars een contract heeft afgesloten.
In februari 2025 spande één van de fabrikanten een zaak aan tegen ZN. De rechter stelde de fabrikant toen in het gelijk. De uitspraak van de rechter luidde: "De rechter is van mening dat niet bewezen is dat de drie middelen precies hetzelfde werken. Er mogen geen afspraken gemaakt worden om één middel te vergoeden.”
ZN tekende daarop hoger beroep aan. Dit hoger beroep speelde in mei 2025. De uitspraak van het gerechtshof was op 24 juni. Helaas is dit niet de heldere uitspraak waarop wij als patiëntenvereniging hoopten. Het gerechtshof heeft enerzijds besloten: “Daarom zal het hof het vonnis bekrachtigen.”
Ze hebben echt ook aangegeven dat zorgverzekeraars mogen doorgaan met hun huidige inkoopbeleid voor CDK4/6-remmers. Dit betekent dat welk medicijn je krijgt, op dit moment mogelijk afhangt van je zorgverzekeraar en ziekenhuis. Dit kan dus ook betekenen dat je niet het medicijn krijgt dat medisch gezien het beste voor jou is.
Wat betekent deze uitspraak voor borstkankerpatiënten?
Dit betekent dat zorgverzekeraars op dit moment hun "voorkeursmedicijn" waarschijnlijk blijven kiezen. Dit kan betekenen dat jouw ziekenhuis voorrang geeft aan het goedkoopste medicijn. Het risico is dat niet alle patiënten hierdoor automatisch het medicijn krijgen dat hun arts het beste vindt.
Wat kun je als patiënt doen?
- Je arts kan nog steeds motiveren waarom je een specifiek CDK4/6-remmer nodig hebt
- Bij medische noodzaak moet je zorgverzekeraar ook een "niet-voorkeurs" medicijn vergoeden
- Praat open met je oncoloog over welk medicijn het beste bij jouw situatie past
Laat je niet ontmoedigen! Als je arts vindt dat je een ander medicijn nodig hebt dan het "voorkeursmedicijn", vraag dan om een uitgebreide motivatie, als nodig een second opinion en/of hoe je dit medicijn dan voorgeschreven kunt krijgen.
Wat vindt Borstkankervereniging Nederland?
Borstkankervereniging Nederland vindt dat medische keuzes altijd moeten worden gemaakt door artsen en patiënten samen, niet door budgetafwegingen van zorgverzekeraars. Deze recente uitspraak maakt het helaas mogelijk dat financiële overwegingen voorrang krijgen boven individuele medische behoeften.
Wil je meer weten over dit dossier? Lees hieronder twee eerdere berichten:
18 februari 2025: Nog geen oplossing voor de beschikbaarheid van CDK4/6-remmers
13 mei 2025: Update hoger beroep beschikbaarheid CDK4/6-remmers
Reageren?
Wij zijn er. Laat je stem horen als je ervaart dat budget belangrijker wordt gevonden dan jouw gezondheid. Mail naar info@borstkanker.nl o.v.v. CDK 4/6 remmers.
Gepubliceerd op 4 juli 2025