Reconstructie na borstkanker en erfelijke aanleg altijd 'medisch noodzakelijk'

1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker. Vaak hebben zij een borstsparende operatie of amputatie nodig. Om de borst zo goed mogelijk te herstellen, zijn er een aantal behandelingsopties. Bijvoorbeeld het inspuiten van vetweefsel (lipofilling), wordt onder strikte voorwaarden vergoed. Als Borstkankervereniging Nederland vinden wij dat als een chirurg oordeelt dat een reconstructie (bijvoorbeeld lipofilling) bij (ex-)borstkankerpatiënten en vrouwen met erfelijke aanleg noodzakelijk is en voldoet aan de voorwaarden voor vergoeding, de zorgverzekeraar hierop moet vertrouwen en de ingreep vergoeden.

“Ik word echt heel verdrietig als ik naar mezelf kijk als ik bloot ben. Ik verwacht niet de wereld van lipofilling, maar wel verbetering. Het blijft niet correct dat borstkankerpatiënten door hoepels moeten springen om hun lijf terug te krijgen.”

Agnes kiest na borstkanker voor een dubbele amputatie met reconstructie. Er ontstaat een ‘volumedeffect’, de medisch gebruikte term voor een deuk. Om haar reconstructie compleet te maken, wil Agnes dit laten wegwerken met lipofilling. Allemaal op advies van haar chirurg. Haar zorgverzekeraar wijst haar aanvraag echter tot vier keer toe af.

Op zaterdag 11 september vertelde Agnes haar verhaal in het televisieprogramma Kassa (BNNVARA). Kassa besteedde aandacht aan de willekeur van verzekeraars bij de vergoeding van lipofilling na borstkanker. Sinds 2017 wordt lipofilling – mede dankzij de lobby van Borstkankervereniging Nederland – onder strikte voorwaarden vergoed uit de basisverzekering. Bij lipofilling wordt vetweefsel uit een deel van het lichaam weggezogen om op een andere plek ingespoten te worden. Hierdoor kunnen vorm-, symmetrie- en volumedefecten worden behandeld.

Medische noodzaak

Als Borstkankervereniging Nederland horen wij geregeld dat vrouwen die na overleg met hun plastisch chirurg recht denken te hebben op vergoeding van een reconstructie onder andere door lipofilling, van hun zorgverzekeraar het bericht krijgen dat ze niet in aanmerking komen voor vergoeding van de ingreep.

Het aanvragen van een reconstructie na een borstoperatie vanwege borstkanker of erfelijke aanleg voor borstkanker – of een correctie na reconstructie – is naar onze mening altijd een verzoek vanuit medische noodzaak en nooit vanwege cosmetische redenen. Het gaat hier om de onvermijdelijke schade zo goed mogelijk te herstellen. Het traject is vaak erg belastend en heeft grote impact. Door de huidige werkwijze van verzekeraars horen wij geregeld dat vrouwen zich schamen en belast voelen door de vragen die ze moeten beantwoorden om een verzoek te kunnen indienen. Wij steunen de oproep om meer duidelijkheid te geven aan welke criteria borstreconstructie moet voldoen om voor vergoeding in aanmerking te komen en deze bij alle verzekeraars uniform toe te passen.

Versimpeling

Wij pleiten daarnaast voor een versimpeling van dit proces. Als een expert – een chirurg – vanuit zijn expertise beoordeelt dat een reconstructie noodzakelijk is en voldoet aan de voorwaarden voor vergoeding, vinden wij de meerwaarde van een dubbele controle door de verzekeraar niet bewezen en juist vertragend, belemmerend en belastend.

Met andere woorden: als een plastisch chirurg vindt dat een aanpassing in of een nieuwe reconstructie nodig is bij een (ex-)borstkankerpatiënt of een vrouw die door haar erfelijk hoog risico op borstkanker een preventieve amputatie en reconstructie heeft gehad, dan zou de zorgverzekeraar dit moeten vergoeden. Zonder het aanleveren van foto’s of ander bewijsmateriaal.

Meer informatie over de uitzending van Kassa vind je hier.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!