Samen Beslissen: de stem van de patiënt telt

Voorbereiding

“Wij dokters dachten: samen beslissen? Dat doen wij al lang! Maar we kwamen erachter dat door de manier waarop we het met z’n allen deden, we de patiënt vaak onbewust richting een behandeling duwden”, aldus internist-oncoloog Wouter Dercksen uit het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven. Hij deed mee aan het project én het landelijke programma ‘Beslist samen’, waarin Borstkankervereniging Nederland (BVN) samenwerkt met zorgprofessionals om Samen Beslissen in de praktijk te brengen.

BVN implementeert Samen Beslissen in de praktijk

BVN werkte de afgelopen jaren samen met zorgverleners uit allerlei ziekenhuizen met de focus op Samen Beslissen. In de projecten ‘Implementatie time-out en gedeelde besluitvorming bij borstkanker’ én het landelijke programma ‘Beslist samen’ staan de volgende vragen steeds centraal: Waar staan we nu als het gaat om goed Samen Beslissen in de spreekkamer? Hoe kan dit beter? Wat zijn drempels? Wat ondersteunt hierbij? Hiermee deden we veel ervaring op in het daadwerkelijk implementeren van Samen Beslissen in de praktijk en wat er voor nodig is om dit goed te doen, op een manier die inspireert.

Maaike Schuurman, belangenbehartiger Samen Beslissen bij BVN: “Er is een helder, eenvoudig wetenschappelijk onderbouwd model dat de processtappen van Samen Beslissen beschrijft. Aan de hand hiervan kan op een opbouwende manier feedback gegeven worden – individueel en/of in teamverband – op de gewenste gespreksvaardigheden. Zelfs zorgverleners die er in het begin nog sceptisch in stonden, kregen op een gegeven moment de smaak te pakken en wilden graag weten of ze vooruit waren gegaan.”

Samen Beslissen in ziekenhuizen verloopt veel beter

Internist-oncoloog Wouter Dercksen uit het Maxima Medisch Centrum zegt dat het Samen Beslissen-traject nu heel anders verloopt in zijn ziekenhuis. "In elke fase van het proces zeggen we tegen de patiënt: er zijn meerdere opties en die zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig. Ook de optie van niet-behandelen noem ik tegenwoordig nadrukkelijk. Ik zeg: uw stem is belangrijk. Die aanpak maakt een enorm verschil. Patiënten komen nu heel anders mijn spreekkamer binnen: beter geïnformeerd, beter gepositioneerd en met beide benen op de grond.”

Werkwijze van BVN wordt inmiddels landelijk toegepast

De werkwijze die BVN ontwikkelde onder begeleiding van veranderkundig expert Haske van Veenendaal, wordt inmiddels landelijk toegepast, zowel voor borstkanker als bij andere aandoeningen. Ook patient advocates van BVN konden hieraan proeven, door mee te doen aan een van de projecten of tijdens scholing die BVN hen biedt. Maaike: “Een ziekenhuis dat twee jaar geleden meedeed met het Time-out project besloot recent een opfris-traject te doen met het hele borstkankerteam. Dat is natuurlijk fantastisch! Net als bij andere nieuwe ontwikkelingen vraagt ook Samen Beslissen om continue bewustwording, evaluatie en bijstelling.”

Patiëntenperspectief draagt bij aan de ontwikkeling voor Samen Beslissen-ondersteuning

Belangrijke bijvangst van bovenstaande is het opgebouwde netwerk van voorlopers op het gebied van Samen Beslissen. En ook de onmisbare bijdrage vanuit patiëntenperspectief aan de ontwikkeling van Samen Beslissen-ondersteuning voor zorgverleners:

Voor patiënten maakte BVN de folder Samen Beslissen en een overzicht van de keuzehulpen en andere online ondersteuning die houvast geven tijdens en na de behandeling(en).

Aanbod aan zorgverleners

We delen onze kennis, ervaring en netwerk graag met zorgverleners die nieuwsgierig zijn naar het onderwerp of hiermee al concreet aan de slag willen.

Stel je vraag of neem contact op met de huidige belangenbehartiger Annette Arps voor het maken van een afspraak voor een gratis inspiratiesessie.

jessica
Jessica

Ervaringsdeskundig

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!