Trend: meer vrouwen ernstigere borstkankerdiagnose dan vóór corona?

De reguliere ziekenhuiszorg werd sinds de start van de coronapandemie in maart 2020 enorm verminderd - ook het bevolkingsonderzoek naar borstkanker werd tijdelijk stopgezet. Wij maakten ons als Borstkankervereniging direct zorgen, want kon dit gevolgen hebben voor de tijdige ontdekking van borstkanker en de behandeling ervan?

Om dit te onderzoeken, volgden we met hulp van IKNL bijna twee jaar lang het aantal borstkankerdiagnoses dat werd gesteld. En helaas lijken onze zorgen nu langzaam te worden bevestigd: sinds het voorjaar van 2020 zijn er in Nederland opvallend minder borstkankerdiagnoses gesteld ten opzichte van 2017-2019. Er is vervolgens geen inhaalslag te zien in de diagnoses, wel zijn er ongeveer 100 vrouwen met stadium 4-tumoren gediagnosticeerd. Dat is een diagnose met vergevorderde borstkanker. Bekijk de cijfers hier.

Reden tot zorg. Daarom roept BVN op: 

  • Blijf zelfonderzoek doen, vooral nu! Let op alle mogelijke signalen en handel ernaar. Hoe doe je zelfonderzoek? Je leest het hier

    Know Your Lemons

  • Bij klachten niet wachten. Heb jij zorgen over kanker? Of klachten die je eerst niet had? Blijf daar niet mee rondlopen. Stel de afspraak met je (huis)arts niet uit! 
    borstkanker wacht niet

Bevolkingsonderzoek

Bovenstaande cijfers bevestigen des te meer dat het bevolkingsonderzoek borstkanker zo snel mogelijk terug moet van eens in de drie jaar naar eens in de twee jaar, en aan moet sluiten bij de Europese richtlijnen over screening, ondanks de bekende nadelen.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!