Aantal borstkankerdiagnoses door corona verder gedaald

Als gevolg van de COVID-19 crisis is het aantal diagnoses borstkanker verder gedaald. Vandaag werd bekend dat het aantal diagnoses inmiddels is gehalveerd: van rond de 420 patiënten naar rond de 220 patiënten per week. Dat betekent dat de daling verder is doorgezet. Dit blijkt uit cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk dat vrouwen die een afwijking zien of voelen aan hun borst minder snel naar de huisarts gaan. Of dat zij door de huisarts minder snel worden doorverwezen naar het ziekenhuis. Het tijdelijk stopzetten van het bevolkingsonderzoek op 16 maart is nog vrij kort geleden en kan de daling in borstkankerdiagnoses niet helemaal verklaren. Onze boodschap: bel bij klachten de huisarts!

Als Borstkankervereniging Nederland schrikken wij van deze ontwikkeling. Wij hebben nauw contact hierover met IKNL en het Nationaal Borstkankeroverleg Nederland (NABON) en volgen dit op de voet.

Onze belangrijkste boodschap is: Voel je iets vreemds aan je borst of ziet hij er anders uit? Maak een afspraak met de huisarts!

Ook roepen wij huisartsen op vrouwen door te sturen, als dat nodig is. Ziekenhuizen geven namelijk aan dat zij vrouwen met een verdenking van borstkanker gewoon kunnen onderzoeken en behandelen. Ook nu. Mocht je geen gehoor vinden bij je huisarts, laat het ons weten.

Lees meer op de website van IKNL.

Meer informatie

Veel mensen weten dat een afwijkend knobbeltje in je borst kan duiden op borstkanker. Maar andere symptomen zijn minder bekend. Lees meer over veranderingen aan de borst.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!