1.900 minder borstkankerdiagnoses door corona

In de eerste drie maanden van de coronacrisis zijn er vijfduizend minder kankerdiagnoses gesteld dan in de voorgaande tien jaar. Daarvan gaat het circa 1.900 keer om borstkanker. De daling wordt door drie factoren veroorzaakt: Mensen gingen uit angst voor besmetting met corona niet naar een arts, door de virusuitbraak was veel reguliere zorg niet beschikbaar en het bevolkingsonderzoek borstkanker stopte.

De grootste afname in het aantal diagnoses is geconstateerd bij huid-, borst- en darmkanker. Voor borstkanker geldt dat er circa 1.900 minder diagnoses zijn gesteld dan normaal.

Als kanker in een later stadium wordt ontdekt, dan kan dat ertoe leiden dat patiënten een intensievere behandeling moeten ondergaan. Deze zorg hebben wij de afgelopen maanden meerdere keren en op diverse manieren geuit bij zorgverleners en het ministerie van VWS. Uit een gesprek dat we gisteren met het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) hadden, blijkt dat het aantal borstkankerdiagnoses in stadium III en IV nagenoeg hetzelfde is gebleven. Dit zijn de stadia met (grote kans op) uitzaaiingen. De daling zit vooral in DCIS, een voorstadium van borstkanker en stadium I en II.

Gesprek staatssecretaris

Dat er 20 tot 25 procent minder kankerdiagnoses zijn gesteld, verrast ons als Borstkankervereniging Nederland niet. We stuurden hierover al eerder een brief aan staatssecretaris Paul Blokhuis en uitten vervolgens in een gesprek met hem onze zorgen hierover.

Help ons door de peiling in te vullen!

Om vinger aan de pols te houden, hebben wij een peiling online staan. Hierin kunnen (mogelijke) patiënten aangeven of de borstkankerzorg veranderd is vanwege de coronacrisis. In de maanden juli en augustus bleek dit nog steeds het geval. 62 procent geeft aan dat er aanpassingen in de zorg zijn geweest en dat dit initiatief van het ziekenhuis kwam. De top 3 meest genoemde aanpassingen zijn:

  1. Fysieke afspraak is omgezet naar een telefonische.
  2. Afspraken of onderzoeken zijn verplaatst naar een andere datum.
  3. Afspraken of onderzoeken zijn afgezegd.

Onze peiling blijft open staan. Vul hem dus vooral in als jij voor de behandeling van borstkanker of erfelijke/familiaire aanleg naar het ziekenhuis gaat. Je mag deze ook voor iemand anders invullen.

Hoe verder?

Wij blijven vragen om meer duidelijkheid over de mogelijke gevolgen van het feit dat er minder diagnoses zijn gesteld. Ook pleiten wij voor een campagne over zelfonderzoek; borstkanker kan hier lang niet altijd mee worden ontdekt, maar het is belangrijk om alert te zijn. Zeker in tijden waarin er drempels zijn om naar de huisarts of ziekenhuis te gaan. Als je iets voelt of ziet, trek dan aan de bel.

Tenslotte blijven wij aandacht vragen voor oplossingen om het bevolkingsonderzoek borstkanker weer op peil te krijgen. Samenwerking binnen de RIVM regio’s en met ziekenhuizen die (een deel van) de screening overnemen, zou een mogelijke oplossing kunnen zijn.

Meer informatie

In ons nieuwsoverzicht lees je meer over wat wij hebben gedaan om op te komen voor mensen die te maken hebben met veranderde borstkankerzorg door corona.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!