Minder borstkankerdiagnoses door corona

In maart 2020 is het aantal diagnoses borstkanker met een kwart gedaald, van rond de 420 patiënten naar rond de 340 patiënten per week. Dit blijkt uit de eerste voorlopige cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk dat vrouwen die een afwijking zien of voelen aan hun borst minder snel naar de huisarts gaan. Of dat zij door de huisarts minder snel worden doorverwezen naar het ziekenhuis. Het tijdelijk stopzetten van het bevolkingsonderzoek op 16 maart is te kort geleden om deze daling in borstkankerdiagnoses te kunnen verklaren.

Als Borstkankervereniging Nederland volgen wij deze ontwikkeling op de voet en zijn we in gesprek met het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) over de mogelijke oorzaken en gevolgen.

Onze belangrijkste boodschap is: Voel je iets vreemds aan je borst of ziet hij er anders uit? Maak een afspraak met de huisarts!

Ook roepen wij huisartsen op vrouwen door te sturen, als dat nodig is. Ziekenhuizen geven namelijk aan dat zij vrouwen met een verdenking van borstkanker gewoon kunnen onderzoeken en behandelen. Ook nu. Mocht je geen gehoor vinden bij je huisarts, laat het ons weten.

Lees meer op de website van IKNL.

Meer informatie

Veel mensen weten dat een afwijkend knobbeltje in je borst kan duiden op borstkanker. Maar andere symptomen zijn minder bekend. Lees meer over veranderingen aan de borst.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!