Veel eenzaamheid bij (ex-)borstkankerpatiënten vanwege corona
Bijna de helft van de (ex-)borstkankerpatiënten voelt zich eenzaam. Een op de drie gaat minder snel naar de huisarts en ongeveer een op de zeven neemt liever geen contact op met de behandelaar vanwege corona. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht.
Al sinds 2013 onderzoekt het UMC Utrecht in de UMBRELLA-studie de kwaliteit van leven bij (ex-)borstkankerpatiënten. Kort na het begin van de uitbraak van het coronavirus verstuurden de onderzoekers een extra vragenlijst naar patiënten. In totaal vulden 1051 (ex-)borstkankerpatiënten deze vragenlijst in.
Een opvallend resultaat van het onderzoek is dat 48 procent van de deelnemers aangeeft eenzaam te zijn, waarvan negen procent ernstig. Normaal is dat in deze groep ongeveer twee procent. Daarnaast is er ook een achteruitgang in emotioneel functioneren. Patiënten geven aan meer last te hebben van zorgen, spanning, prikkelbaarheid en neerslachtigheid dan voor de uitbraak.
Onderzoeker Lenny Verkooijen steekt (ex-)borstkankerpatiënten een hart onder de riem: “Als je hulp nodig hebt, zoek die dan. Maak jezelf niet wijs dat het misschien niet erg genoeg is. Er zijn meer lotgenoten die zich slecht voelen. Maak je gevoelens bespreekbaar. Je bent niet alleen.”
Meer informatie over het onderzoek vind je op de website van het UMC Utrecht.
Lotgenotencontact
Bij Borstkankervereniging Nederland weten we hoe het is om de diagnose borstkanker te krijgen, om een behandeltraject in te gaan en om keuzes te moeten maken. Daarom weten we ook dat het kan helpen om contact te hebben met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en die jou écht begrijpen. Bij ons Serviceteam en onze Ervaringslijn kun je terecht om je ervaring te delen en je vragen te stellen.