Update veranderingen borstkankerzorg vanwege coronacrisis

Borstkankervereniging Nederland houdt vinger aan de pols als het gaat om borstkankerzorg en zorg voor erfelijke aanleg in ziekenhuizen tijdens de coronacrisis. Dit doen we aan de hand van een online peiling. Om de week koppelen we de resultaten over die periode terug. Ook signalen die via andere kanalen bij ons binnenkomen nemen we mee. Indien nodig trekken we aan de bel bij zorgverleners en overheid, zoals laatst in ons gesprek met staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS.

Twee derde (67%) van de deelnemers geeft aan dat er aanpassingen zijn geweest in de ziekenhuiszorg rondom borstkanker en/of erfelijke aanleg voor borstkanker. In de meeste gevallen is de fysieke afspraak veranderd in een telefonische afspraak. Andere veranderingen zijn het verplaatsen en afzeggen van onderzoeken en afspraken, wachttijden die langer zijn dan normaal en behandelingen die zijn uitgesteld. Met name de laatste twee aanpassingen ervaren de deelnemers als een probleem.

“Scans zijn gewoon door gegaan en dat vond ik ook fijn. De uitslag en controle afspraken deden we telefonisch. Nu waren mijn controles qua uitslag redelijk goed en is telefonisch contact daarom niet erg. Ik kan me voorstellen als uitslagen minder positief zijn, je toch graag fysiek contact wilt om er over te praten.”

Overige signalen

Onze patient advocates houden de zorg in ziekenhuizen ook in de gaten. Zij lieten ons weten dat er allerlei acties worden ondernomen om  uitgestelde zorg en afspraken in te halen door bijvoorbeeld extra open te zijn. De inrichting van de zorg is nog steeds anders; Er mogen minder mensen plaatsnemen in wachtkamers, planning worden aangepast en afspraken vinden vaker digitaal plaats.

Help ons door je ervaring te delen!

Hoewel het aantal diagnoses sinds de coronacrisis stijgt, is dit nog niet op het oude peil. Er zal dus het een en ander moeten veranderen. Om de ontwikkelingen goed te kunnen volgen, hebben we jullie input hard nodig! Deel jouw ervaring en vul onze online vragenlijst in. Heb je dat al eerder gedaan? Zodra je weer contact hebt gehad met het ziekenhuis, kun je hem opnieuw invullen. Als je iemand kent met borstkanker of erfelijke aanleg kun je de vragenlijst ook voor diegene invullen.

Wil je vaker je ervaring delen over andere onderwerpen die betrekking hebben op de borstkankerzorg? Meld je aan voor ons B-force panel!

Steun ons

Wij komen op voor de belangen van mensen zoals jij. Met jouw financiële steun kunnen wij ons werk blijven doen. Wil je ons helpen? Graag! Word lid of doe een eenmalige donatie.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!