Wat kun je zelf doen?

Wat kun je zelf doen?

Stadium borstkanker

Het is goed om al vroeg na te denken over je werk. Kun en wil je blijven werken? Of juist niet? Praat erover en zoek hulp als dat nodig is.

Als je borstkanker hebt, gaat je aandacht eerst uit naar de ziekte. Werk komt meestal op de tweede plaats. Toch is het goed om kort na de diagnose na te denken over wat werk voor jou betekent. Misschien wil je gedeeltelijk blijven werken of aangepaste taken doen. Het kan ook zijn dat je wel wil blijven werken, maar dit niet lukt door lichamelijk en/of psychische klachten. In dat geval is het verstandig om (tijdelijk) te stoppen met je werk. Geef vooral je wensen aan, want het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Praat hierover met je leidinggevende. Hij of zij kan samen met jou de mogelijkheden bespreken en een re-integratieplan opstellen. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met een instantie die jou daarbij kan adviseren.

“Doe het vooral niet alleen, ga hulp zoeken. Het is zo’n nieuwe wereld. Je weet niet wat er op je pad komt. Probeer niet de oude te worden, want dat word je niet meer. Leer te houden van de leuke nieuwe ik die je gaat worden. Dat is een heel moeilijk proces, maar als je koste wat het kost de oude weer wilt worden, is dat allemaal verloren energie.” - BVN vrijwilliger en ervaringsdeskundige Anjo Bloemen in RTL nieuws.

Tips van ervaringsdeskundigen

  • Het is belangrijk om in contact te blijven met je leidinggevende en collega’s.

  • Werken mag, maar moet niet.

  • Zorg dat je op de hoogte bent van de wet- en regelgeving rondom ziekte.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!