Online therapie ‘Op weg naar herstel’

Online therapie ‘Op weg naar herstel’

De online therapie heeft als doel herstel van ernstige vermoeidheid. Deze internettherapie start met twee live intake-sessies in Amsterdam. Daarna volg je de behandeling online, onder begeleiding van een therapeut. Het is een behandeltraject van 6-8 maanden (in eigen tempo te volgen), waaronder ook werkhervatting valt. Het resultaat kan per persoon verschillen.

Deze cognitieve gedragstherapie is ontwikkeld door het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV). Van die therapie is nu een internetversie gemaakt, die grotendeels vanuit huis gevolgd kan worden. De nadruk van de therapie ligt op het veranderen in denken en doen met betrekking tot vermoeidheid. Je leert op een andere manier omgaan met jouw klachten, hetgeen kan leiden tot vermindering van vermoeidheid en tot verbetering van kwaliteit van leven.

Verwijst uw huisarts of medisch specialist je door? Dan word je na een korte screening uitgenodigd voor een vermoeidheidsdiagnostiek.

Het programma wordt aangepast per persoon en er worden veel aanvullende adviezen gegeven in de e-mail, telefonische - en/of videoconsulten. Voordat de online therapie start, wordt in intake sessies door jezelf en de therapeut bepaald of het programma passend is en welke modules gevolgd gaan worden. 

Je gaat zelf aan de slag met het formuleren van persoonlijke doelen. Er zijn verschillende vervolgmodules; over jouw activiteitenpatronen, uitleg over slaap-waakritme, helpend denken en aandacht verleggen, over jouw doelen realiseren, over (overmatige) angst voor terugkeer, omgaan met jouw sociale omgeving en verwerking. Daarbij kun je ook je gesprekken met de therapeuten aanvragen, je naasten uitnodigen om aan te sluiten in een gesprek met je therapeut. Er is ondersteunend materiaal in de vorm van oefeningen, dagboek, activiteitenrooster en een handige app.

Evaluatie

In onze evaluatie vind je per onderwerp de plus- en minpunten over de online therapie. Deze kun je in gedachten houden als je de therapie gaat gebruiken of ze kunnen je helpen om te bepalen of deze tool iets voor je is.

Bekijk de evaluatie

Voor wie

(Ex-)borstkankerpatiënten met ernstige vermoeidheidsklachten na behandeling voor borstkanker.

Waarvoor te gebruiken

De online therapie biedt hulp na borstkanker met als doel het verminderen van ernstige vermoeidheid na kanker en is bewezen (via wetenschappelijk onderzoek) effectief. De nadruk van de therapie ligt op het veranderen in denken en doen met betrekking tot vermoeidheid. Je leert op een andere manier omgaan met jouw klachten, hetgeen kan leiden tot vermindering van vermoeidheid en tot verbetering van kwaliteit van leven.

Vorm

Online therapie, website en app

Kosteloos

Ja, de behandeling wordt vergoed door de zorgverzekeraar als er een verwijzing van een specialist of huisarts heeft plaats gevonden. Wel kan het zijn dat het eigen risico wordt aangesproken.

Taal

Nederlands

Ga naar de website

nkcv logo
Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!