Gewicht

Gewicht

Gewicht

Hoe het komt is niet bekend, maar veel vrouwen die voor borstkanker worden behandeld worden zwaarder.

Zwaarder worden

In het eerste jaar na de diagnose komen de meeste vrouwen wat kilo’s aan. De gewichtstoename kan komen door zowel chemotherapie als hormoontherapie. Vrouwen die voor de behandeling nog niet in de overgang zijn, hebben meer kans wat zwaarder te worden dan vrouwen die al wel in de overgang zijn (geweest). De meeste vrouwen vinden het vervelend dat ze aankomen.

Door de behandelingen en spanningen zitten veel vrouwen niet lekker in hun vel. Vermoeidheid kan ervoor zorgen dat je minder beweegt dan je eigenlijk zou willen. Dit zorgt voor een verlies van spierkracht en toename in gewicht en kan je een minder positief beeld over jezelf geven. Een operatie, haaruitval, lymfoedeem en andere veranderingen aan je lichaam kunnen daar nog een schepje bovenop doen.

Bereid je erop voor

Wees je bewust van het risico op gewichtstoename door de behandelingen en houd je gewicht in de gaten. Gezond eten tijdens de behandeling is sowieso een goed idee. Let erop dat je niet te veel calorieën inneemt, verder hoef je zeker geen streng dieet te volgen. Dat is zelfs helemaal niet aan te raden. Zorg wel dat je genoeg eiwitten eet, want die zijn goed voor de spieropbouw en helpen de spiermassa op peil te houden. Zo verander je de verhouding tussen spierweefsel en vetmassa. Dat scheelt niet in gewicht, maar is wel gezonder voor je lichaam. Vis, vlees, zuivel, kaas, eieren, noten, brood en peulvruchten zijn gezonde bronnen van eiwit.

Tips

  • Probeer elke dag een half uur te bewegen, om je conditie op peil te houden.

  • Wil je spiermassa opbouwen? Zoek dan naar een oncologische fysiotherapeut die je kan begeleiden bij een op maat gemaakt programma met krachttraining.

  • Lukt het niet om kilo’s kwijt te raken, bespreek dan met de arts of verpleegkundige of een diëtist je voedingsadvies kan geven.

Meer informatie

Eerder vroegen wij naar de ervaring met gewichtsverandering bij borstkankerpatiënten via ons onderzoekspanel B-force. Bekijk hier de resultaten.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!