Vermoeidheid

Vermoeidheid

Vermoeidheid

Vermoeidheid

Vermoeidheid: het is veruit de meest gehoorde klacht. De meeste mensen met borstkanker krijgen er last van. Tijdens de behandeling, maar ook in de periode daarna.

Vermoeidheid tijdens de behandeling van borstkanker

Bijna iedereen die wordt behandeld voor borstkanker is moe. Zowel de ziekte, als de behandelingen en de mentale stress die alles met zich meebrengt, maken het een belastende periode. Moe zijn is dan ook logisch.

Het is meer dan alleen constant moe zijn. Je hebt weinig energie. Ook alledaagse dingen zoals douchen, aankleden en koken, kunnen een hele opgave zijn.

Vermoeidheid kort na de behandeling van borstkanker

Het jaar na de behandelingen staat zowel je lichamelijke als je emotionele herstel centraal. Dan begint de verwerking van wat er is gebeurd.

De meeste mensen lukt het om hun conditie weer op te bouwen. Maar een deel van de borstkankerpatiënten blijft last houden van vermoeidheid en een gebrek aan energie.

De vermoeidheid uit zich dan in:

  • na activiteiten langer moeten uitrusten

  • minder prikkels kunnen verdragen

  • concentratie- en geheugenproblemen

Chronische vermoeidheid

Sommige borstkankerpatiënten blijven langere tijd na de behandeling last houden van vermoeidheid. De vermoeidheid kan aanhouden of terugkomen.

Opeens en zonder waarschuwing ben je extreem vermoeid en voel je je uitgeput. Ook op momenten dat je niets doet of gedaan hebt. Dit is chronische vermoeidheid en deze gaat meestal niet vanzelf over, in tegenstelling tot vermoeidheid na de behandeling. Een aantal veranderingen in je leefpatroon kunnen helpen, soms is een behandeling nodig.

Meer informatie

Bekijk de uitgebreide informatie over vermoeidheid bij kanker op kanker.nl.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!