Voor of na de operatie

Voor of na de operatie

Als onderdeel van de genezende behandeling, kun je chemotherapie krijgen voor of na de operatie. Artsen hebben het dan over neo-adjuvant of adjuvant.

  • neo-adjuvant: chemotherapie voorafgaand aan de borstoperatie

  • adjuvant: chemotherapie na de borstoperatie

Chemotherapie voor de operatie (neo-adjuvant)

Als voor de operatie aan de borst al duidelijk is dat een behandeling met chemotherapie ook nodig is, wordt er mogelijk gestart met de kuren. Bijvoorbeeld in geval van:

  • Een snelgroeiende tumor

  • Als jouw tumor lastig te opereren is

  • Als er uitzaaiingen in de lymfeklieren rondom de borst zijn gevonden

De tumor in de borst kan door de chemotherapie kleiner worden. Dat geldt ook voor uitzaaiingen, die kunnen door chemotherapie zelfs verdwijnen.

Soms zijn er na de neo-adjuvante behandeling en de operatie toch nog kankercellen aanwezig. Dan kan het nuttig zijn om nog een behandeling met chemotherapie te doen.

 

Chemotherapie na de operatie (adjuvant)

Als je na een borstsparende operatie of borstamputatie chemotherapie krijgt, is dat om de kans op het optreden van uitzaaiingen te verkleinen. Chemotherapie na de operatie kan het risico op uitzaaiingen met ongeveer een derde verminderen.

Artsen schatten het risico op uitzaaiingen in op basis van:

  • Het stadium van de borstkanker

  • De kenmerken van de tumor

  • Je leeftijd

Bespreek met je arts wat voor jou de beste opties zijn en vraag om een goede uitleg over het behandeladvies.

Een paar weken na de operatie (of bestraling), start je met de chemokuren. Hoeveel kuren je krijgt, hangt samen met het risico op uitzaaiingen. Je krijgt een aantal keer achter elkaar de medicijnen toegediend, met tussenpozen om bij te komen van de kuur. Vaak ben je er zo’n drie tot zes maanden mee bezig.

Mogelijke voordelen van chemotherapie voor de operatie

Als je kijkt naar overlevingskansen is er geen verschil tussen chemotherapie voor en chemotherapie na de operatie. Bij chemotherapie voor de operatie bestaat de kans dat de tumor zo ver krimpt dat de chirurg een borstsparende operatie kan uitvoeren, in plaats van een amputatie.

Uitzaaiingen in de lymfeklieren kunnen door de chemotherapie kleiner worden of verdwijnen. Hierdoor bestaat de kans dat een okselkliertoilet of bestraling van de lymfeklieren niet meer nodig is.

Bij een HER2-positieve tumor kan chemotherapie ook voor de operatie worden gecombineerd met doelgerichte therapie.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!