Doelgerichte medicijnen bij HER2-positieve borstkanker

Doelgerichte medicijnen bij HER2-positieve borstkanker

Er bestaan verschillende soorten doelgerichte therapie. De meesten werken alleen bij een HER2-positieve tumor. De doelgerichte therapie blokkeert dan de werking van het HER2-eiwit, waardoor de kankercellen stoppen met groeien.

De soorten doelgerichte medicijnen voor HER2-positieve borstkanker zijn:

  • Trastuzumab
  • Pertuzumab
  • Trastuzumab-emtansine (T-DM1)
  • Lapatinib

Trastuzumab

Trastuzumab (Herceptin® of een ander merk) blokkeert de groei van HER2-positieve tumoren en activeert daarnaast ook het afweersysteem. Dat maakt het ook een vorm van immunotherapie.

Trastuzumab wordt vaak met chemotherapie gecombineerd. Dan duurt de behandeling een jaar. Als je eerder klaar bent met de chemokuren loopt de behandeling met doelgerichte therapie door. Trastuzumab krijg je via een infuus of injectie, eens per drie weken.

Als de borstkanker is uitgezaaid, kan Trastuzumab de ziekte afremmen. De werking van het middel en het verloop van de ziekte bepalen dan hoe lang de behandeling duurt. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Trastuzumab geeft een iets verhoogd risico op hartfalen. Zeker als het wordt gecombineerd met bepaalde soorten chemotherapie.

Pertuzumab

Pertuzumab (Perjeta®) blokkeert ook het HER2-eiwit, maar op een andere manier dan Trastuzumab. Dit middel wordt altijd gecombineerd met Trastuzumab en chemotherapie, zodat het de groei van de kankercellen extra remt. De toediening van alle drie de medicijnen gaat via een infuus, eens in de drie weken.

Deze combinatiebehandeling is ook mogelijk als de eerste behandeling bij uitgezaaide HER2-positieve borstkanker. De chemotherapie bestaat uit zes kuren. De arts controleert of de therapie aanslaat. Indien dat het geval is krijg je pertuzumab en trastuzumab als onderhoudsbehandeling. Als de uitzaaiingen weer gaan groeien, zijn er andere behandelingen mogelijk zoals trastuzumab-emtansine (T-DM1).

Trastuzumab-emtansine (T-DM1)

Als de HER2-positieve borstkanker is uitgezaaid, is een andere variant van Trastuzumab beschikbaar: Trastuzumab-emstantine (Kadcyla®). Het wordt ook wel T-DM1 genoemd. Ook dit is een combinatie van doelgerichte therapie en chemotherapie.

Het middel is bedoeld voor vrouwen die al eerder een voorbehandeling met andere doelgerichte medicijnen hebben gehad en bij wie na de operatie kankercellen achter zijn gebleven in de borst of in de lymfeklieren.

De werking van het middel en verloop van de ziekte bepalen hoe lang de behandeling duurt. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Toediening van T-DM1 gaat via een infuus, eens per drie weken.

Lapatinib

Een andere mogelijkheid bij uitgezaaide HER2-positieve borstkanker is lapatinib (Tyverb®). Hierbij neem je dagelijks een tablet. Het middel zorgt dat er geen energie naar de kankercellen gaat en remt op die manier zowel de groei als de deling van deze cellen.

Lapatinib werkt alleen in combinatie met andere medicijnen:

  • Samen met chemotherapie, nadat trastuzumab met chemotherapie is gegeven.
  • Samen met een aromataseremmer, een vorm van hormoontherapie.

Je arts overlegt met jou over wat geschikt is voor jouw persoonlijke situatie.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!