Doelgerichte medicijnen bij HER2-positieve borstkanker

Doelgerichte medicijnen bij HER2-positieve borstkanker

Er bestaan verschillende soorten doelgerichte therapie. De meesten werken alleen bij een HER2-positieve tumor. De doelgerichte therapie blokkeert dan de werking van het HER2-eiwit, waardoor de kankercellen stoppen met groeien.

De soorten doelgerichte medicijnen voor HER2-positieve borstkanker zijn:

 • trastuzumab (infuus of injectie)
 • pertuzumab (infuus) 
 • PHESGO (vaste combinatie van pertuzumab-trastuzumab via injectie)
 • trastuzumab-emtansine (T-DM1) (infuus)
 • lapatinib

Trastuzumab

Trastuzumab (Herceptin® of een ander merk) blokkeert de groei van HER2-positieve tumoren en kan de kankercellen doden. Het activeert daarnaast het afweersysteem. Dat maakt het een vorm van immunotherapie. Dit medicijn is bedoeld voor patiënten met vroege of uitgezaaide borstkanker. Bij vroege borstkanker wordt het samen met chemotherapie gegeven. Bij uitgezaaide borstkanker kan het worden voorgeschreven in combinatie met chemotherapie als de eerste behandeling van uitgezaaide borstkanker, of het kan zonder chemotherapie worden voorgeschreven als andere behandelingen niet effectief blijken te zijn.

Trastuzumab krijg je via een infuus of injectie (Herceptin®), eens per drie weken.

Als de borstkanker is uitgezaaid, kan trastuzumab de ziekte afremmen. De werking van het middel en het verloop van de ziekte bepalen dan hoe lang de behandeling duurt. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Trastuzumab geeft een iets verhoogd risico op hartfalen. Zeker als het wordt gecombineerd met bepaalde soorten chemotherapie.

Pertuzumab

Pertuzumab (Perjeta®) blokkeert ook het HER2-eiwit, maar op een andere manier dan trastuzumab. Dit middel wordt altijd gecombineerd met trastuzumab, zodat het de groei van de kankercellen extra remt. De toediening van deze medicijnen kan via een infuus of met een injectie, eens in de drie weken. Pertuzumab is voor patiënten:

 • bij wie de kanker zich heeft verspreid (is uitgezaaid) naar andere delen van het lichaam
 • de kanker zich niet heeft verspreid naar andere delen van het lichaam en de behandeling wordt gegeven voordat de operatie plaatsvindt (de behandeling voorafgaand aan de operatie wordt neoadjuvante behandeling genoemd)
 • de kanker zich niet heeft verspreid naar andere delen van het lichaam en de behandeling wordt gegeven na operatie (de behandeling na de operatie wordt adjuvante behandeling genoemd).

PHESGO

Dit medicijn is een vaste combinatie van de werkzame stoffen pertuzumab en trastuzumab en wordt in 5-8 minuten toegediend via een injectie in het dijbeen. Het kan worden gebruikt als:

 • de kanker zich heeft verspreid (is uitgezaaid) naar andere delen van het lichaam, of de kanker is teruggekeerd in de borst en het gebied daar omheen, maar niet kan worden geopereerd, en er is niet eerder behandeld met middelen tegen kanker (chemotherapie) of andere medicijnen die zijn ontworpen om aan HER2 te binden.
 • de kanker zich niet heeft verspreid naar andere delen van het lichaam en de behandeling zal worden gegeven voordat de operatie plaatsvindt (neoadjuvante behandeling).

Trastuzumab-emtansine (T-DM1)

Als de HER2-positieve borstkanker is uitgezaaid of als er restziekte is na de operatie, is een andere variant van trastuzumab beschikbaar: trastuzumab-emstantine (Kadcyla®). Het wordt ook wel T-DM1 genoemd. Dit is een combinatie van doelgerichte therapie en chemotherapie.

Dit middel is bedoeld voor patiënten met HER2-positieve borstkanker, wanneer:

 • de kanker zich niet heeft verspreid naar andere delen van je lichaam en de behandeling na operatie gegeven wordt (de behandeling na operatie wordt aduvantie behandeling genoemd).
 • de kanker zich heeft uitgezaaid naar gebieden in de buurt van de borst of naar andere delen van je lichaam. 

De werking van het middel en verloop van de ziekte bepalen hoe lang de behandeling duurt. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Toediening van T-DM1 gaat via een infuus, eens per drie weken.

Lapatinib

Een andere mogelijkheid bij uitgezaaide HER2-positieve borstkanker is lapatinib (Tyverb®). Hierbij neem je dagelijks een tablet. Het middel zorgt dat er geen energie naar de kankercellen gaat en remt op die manier zowel de groei als de deling van deze cellen. Lapatinib werkt alleen in combinatie met andere medicijnen:

 • Samen met chemotherapie, nadat trastuzumab met chemotherapie is gegeven.
 • Samen met een aromataseremmer, een vorm van hormoontherapie.

Je arts overlegt met jou over wat geschikt is voor jouw persoonlijke situatie.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!