Soorten chemotherapie

Soorten chemotherapie

Er bestaan verschillende soorten chemotherapie. Een kuur kan ook uit een combinatie daarvan bestaan, omdat dit een sterkere werking tegen de kankercellen geeft.

Welke kuur of combinatie geschikt is voor jou, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Je arts kan je daar meer over vertellen. Samen met hem of haar kun je ook de voor- en nadelen van chemotherapie bespreken.

Voor of na de operatie

Als onderdeel van de genezende behandeling, kun je chemotherapie krijgen voor of na de operatie. Artsen hebben het dan over neo-adjuvant of adjuvant. Lees hier verder.

Hormoongevoelig of HER2-positief

Als je een hormoongevoelige tumor hebt, dan krijg je na de chemotherapie ook hormonale therapie. Heb je HER2-positieve borstkanker, dan wordt de chemotherapie gecombineerd met doelgerichte therapie.

Uitgezaaide borstkanker

Bij uitgezaaide borstkanker kan chemotherapie de ziekte afremmen en klachten verminderen. Als de uitzaaiingen snel groeien, niet hormoongevoelig zijn of niet meer reageren op hormonale therapie, kan chemotherapie worden gegeven.

Welke chemokuren en wat voor behandelschema je krijgt, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Je arts kijkt dan naar de kans dat de chemotherapie aanslaat, wat de bijwerkingen van de kuren kunnen zijn en welke behandelingen je al achter de rug hebt. Lees hier meer over uitgezaaide borstkanker.

Palliatieve chemotherapie

Als de borstkanker is uitgezaaid naar andere organen, is genezing niet meer mogelijk. Chemotherapie kan dan onderdeel zijn van de palliatieve behandeling.

De palliatieve fase betekent dat je niet meer beter wordt. Hoe lang die fase duurt verschilt per persoon, van dagen tot enkele maanden of jaren. De kwaliteit van leven staat centraal.

De nadelige effecten van de bijwerkingen van de chemotherapie wegen in een palliatieve fase zwaarder dan bij de genezende behandelingen. De arts wil je zo lang mogelijk een goede kwaliteit van leven geven, met de middelen die beschikbaar zijn.

Het is niet altijd een kwestie van wel of geen chemotherapie. Als de behandeling te intensief blijkt, hoeft die niet direct stopgezet te worden. Je kunt ook een lagere dosis proberen, meer tijd nemen tussen de kuren of de combinatie van chemotherapie wijzigen en een van de medicijnen weglaten. Het is altijd maatwerk en daarom voor iedereen anders.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!