Soorten hormoontherapie

Soorten hormoontherapie

Er zijn twee groepen hormonale therapie, ze werken op verschillende manieren: medicijnen die de aanmaak van hormonen uitschakelen en medicijnen die de werking van hormonen remmen.

Medicijnen die de aanmaak van hormonen uitschakelen

Bij vruchtbare vrouwen komen de vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogenen) uit de eierstokken. De werking van de eierstokken kan (tijdelijk) stilgelegd worden met medicijnen. Dit zijn LHRH-agonisten, elke een tot drie maanden krijg je een injectie. Er zijn meerdere LHRH-agonisten, de bekendste zijn goselerine (Zoladex®), buselerine (Suprefact®), leuproreline (Lucrin®) en triptoreline (Decapeptyl®).

De eierstokken kunnen ook worden uitgeschakeld door ze operatief te verwijderen. Dit is een ingrijpende behandeling omdat je daarna niet meer zwanger kunt worden. Jonge vrouwen met borstkanker met een erfelijke aanleg wordt dit soms aanbevolen. Lees meer over erfelijke aanleg en preventieve verwijdering van eierstokken op Oncogen.nl.

Vrouwen die al in de overgang zijn (geweest), krijgen meestal een paar jaar Tamoxifen en daarna een aromataseremmer. Of eerst een aromataseremmer en dan Tamoxifen.

Medicijnen die de werking van hormonen remmen

Dan bestaat de behandeling uit ‘nephormonen’ die voorkomen dat de echte hormonen bij de kankercellen kunnen komen. Een andere naam hiervoor is anti-oestrogenen.

Bij anti-oestrogenen maakt het niet uit of een vrouw al in de overgang is geweest, of nog niet. Het bekendste medicijn uit deze soort is Tamoxifen, dat is een pil die je elke dag inneemt. Een ander anti-oestrogeen is fulvestrant (Faslodex®). Fulvestrant krijg je via een maandelijkse injectie.

Anticonceptie

Hormonale medicijnen fungeren niet als anticonceptiemiddel. Het advies is dan ook om condooms of een spiraaltje (zonder hormonen) te gebruiken.

Welke behandeling is geschikt?

Jouw persoonlijke situatie bepaalt welke soort het meest geschikt is. Factoren die daarbij een rol spelen zijn:

  • Het stadium van de borstkanker

  • Of je al in de overgang bent geweest

  • Bijwerkingen van hormonale therapie

De behandeling met hormonale therapie wordt door veel patiënten goed verdragen en minder zwaar ervaren dan bijvoorbeeld chemotherapie.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!