Bevolkingsonderzoek

Bevolkingsonderzoek

Mammografie

Iedere vrouw in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar krijgt eens in de twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Borstkanker komt namelijk het meest voor bij vrouwen van 50 jaar of ouder. Het bevolkingsonderzoek verhoogt de kans op vroege ontdekking van borstkanker. Zo kan borstkanker in een vroeger stadium worden ontdekt en kan het eerder worden behandeld.

Tijdens het bevolkingsonderzoek worden röntgenfoto’s van de borsten gemaakt. Dit onderzoek heet een mammografie. Het onderzoek vindt meestal plaats bij jou in de buurt. Soms in een speciale bus. De röntgenfoto’s worden door twee radiologen beoordeeld.

Als er een afwijking op de röntgenfoto’s te zien is, neemt de huisarts contact met je op. De huisarts verwijst je door voor verder onderzoek. Als er geen afwijking op de röntgenfoto’s te zien is, ontvang je binnen tien werkdagen een brief met de uitslag bij je thuis. De uitslag geeft geen volledige zekerheid. Op de röntgenfoto’s worden namelijk niet alle afwijkingen gevonden. Het is daarom belangrijk dat je in de periode tussen de controles zelf goed blijft opletten door middel van zelfonderzoek.

Of je meedoet aan het bevolkingsonderzoek bepaal je zelf. Dus denk hierover na. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de voor- en nadelen zodat je een goed overwogen beslissing kan nemen. Lees meer over de voor- en nadelen van het onderzoek.

Lees meer over het bevolkingsonderzoek borstkanker op de website van het RIVM.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!