Behandelplan van uitgezaaide borstkanker

Behandelplan van uitgezaaide borstkanker

Je arts zal het behandelplan van de uitgezaaide borstkanker opstellen in overleg met jou. Je kunt zelf een aantal keuzes maken over de behandelingen die je wel en niet wil.

In het behandelplan dat door je arts wordt voorgesteld, staat welke behandelingen passen bij jouw uitzaaiingen en je persoonlijke situatie. Vaak is dit behandelplan al door je arts besproken in het multidisciplinaire overleg (MDO). Je arts en de verpleegkundig specialist zullen je uitleggen wat de behandelingen inhouden, wat de bijwerkingen van de medicijnen zijn en welke keuzes je hebt. Samen met hen kun je de voor- en nadelen afwegen en een weloverwogen besluit nemen. Als je wil dat je arts voor jou beslist over het behandelplan, kan dat natuurlijk ook. Bespreek dan goed met hem of haar hoe jouw leven eruit ziet en wat je belangrijk vindt.

Het is mogelijk om een second opinion aan te vragen. Voel je niet bezwaard om dit te doen als het jou een goed gevoel geeft, artsen zijn dit gewend en werken hieraan mee. Je kunt ook altijd aankloppen bij je huisarts als je wil overleggen of wil praten over de diagnose. Goed om te weten: je hoeft bijna nooit meteen te beslissen over je behandeling. Vaak is er tijd om na te denken of meerdere gesprekken aan te gaan. Overleg met je arts hoeveel tijd je hiervoor kunt nemen en bespreek open met welke twijfels je zit. Je arts zal proberen om je hierbij zo goed mogelijk te helpen. Je kunt er ook voor kiezen om helemaal af te zien van behandeling. Als je dit overweegt, praat dan goed met je arts over de gevolgen van die keuze.

Bereid je gesprek voor

Borstkankervereniging Nederland heeft een aantal checklists ontwikkeld die als leidraad kunnen dienen bij het gesprek met je arts of verpleegkundig specialist. Je vindt B-bewust checklist voor uitgezaaide borstkanker hier. Als je te maken krijgt met uitgezaaide borstkanker, kan je het gevoel hebben dat je de regie over je leven kwijt bent. Om je te helpen overzicht en controle te krijgen, is er de Gesprekshulp uitgezaaide borstkanker.

Genezing van uitgezaaide borstkanker

Als er kankercellen in de lymfeklieren in de oksel worden gevonden, is er sprake van ‘regionale uitzaaiingen’ of ‘positieve okselklieren’. Deze beperkte uitzaaiingen zijn vaak nog te genezen. Dit noemen we geen uitgezaaide borstkanker.

‘Uitzaaiingen op afstand’ komen voor in andere organen dan de lymfeklieren in de oksel. Genezing is bij deze uitzaaiingen bijna nooit meer mogelijk. Behandelingen kunnen ervoor zorgen dat de groei van de uitzaaiingen worden geremd en de klachten verminderen. Het is niet aangetoond dat vroege opsporing van uitgezaaide borstkanker de overlevingskans of levensverwachting groter maakt.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!