Terugkerende borstkanker

Terugkerende borstkanker

Teruggekeerd

Ondanks de behandelingen is er een kans dat borstkanker terugkomt. Misschien pas na jaren. Als dit gebeurt, krijg je opnieuw te maken met een hoofdstuk waarvan je hoopte dat het voor altijd gesloten was.

Bij terugkerende borstkanker is de tweede tumor ontstaan uit achtergebleven kankercellen van de eerste tumor. Daarom heeft terugkerende borstkanker vaak dezelfde eigenschappen als de eerste tumor. De kans op genezing hangt af van waar de borstkanker terugkeert. Genezing is meestal mogelijk als de tweede tumor zich in de borst, lymfeklieren in de oksel of rond het sleutelbeen bevindt.

Krijg je een tweede tumor in een ander orgaan, zoals de lever, longen of hersenen? Dan spreken we van een afstandsrecidief, oftewel uitgezaaide borstkanker. Totale genezing is dan bijna nooit meer mogelijk. De behandeling zal zich richten op verlenging van het leven en behoud van de kwaliteit van leven door het bestrijden of voorkomen van klachten. Lees verder over uitgezaaide borstkanker.

Ontdekking van terugkerende borstkanker

Een terugkerende tumor wordt soms ontdekt tijdens de controles na eerdere behandelingen. Sommige vrouwen merken terugkerende borstkanker zelf op als een knobbel of een andere verandering aan de borst of okselgebied na zelfonderzoek.

Als er een vermoeden is van een terugkerende tumor wordt een biopsie of punctie uitgevoerd, soms aangevuld met een echografie. Uit deze onderzoeken wordt vastgesteld of er inderdaad sprake is van een terugkerende tumor.

Bij terugkerende borstkanker wordt altijd aanvullend onderzoek gedaan om te kijken of er uitzaaiingen zijn in andere organen. In een derde van de gevallen zijn uitzaaiingen aanwezig.

Behandeling van terugkerende borstkanker

De behandeling van de tweede tumor hangt af van de eerdere behandelingen.

  • Heb je bij de eerdere behandeling een borstsparende operatie met bestraling gehad, dan kun je een borstamputatie krijgen. In sommige gevallen is een tweede borstsparende operatie met bestraling mogelijk.

  • Heb je bij de eerdere behandeling een borstamputatie zonder bestraling gehad, dan kun je een bestraling op de borstwand krijgen.

  • Heb je bij de eerdere behandeling bestraling gehad, dan kun je soms opnieuw bestraling krijgen samen met hyperthermie. Hierbij wordt de tumor gedurende een uur verwarmd tot 40-43 °C.

  • Wanneer de terugkerende tumor hormoongevoelig is, kun je (opnieuw) hormonale therapie krijgen.

  • Heb je bij de eerdere behandeling geen chemotherapie gehad, dan kun je soms bij een tweede tumor chemotherapie krijgen.

Opnieuw borstkanker

Het is ook mogelijk dat je opnieuw borstkanker krijgt. In dit geval staat de nieuwe tumor los van de eerste ziekte. Een nieuwe tumor kan zich anders gedragen dan eerdere borstkanker. Na aanvullend onderzoek (biopsie) zal een nieuw behandelplan worden opgesteld.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!