Behandeling van teruggekeerde borstkanker

Behandeling van teruggekeerde borstkanker

Uitgezaaid

Er bestaat een kans dat je nog een keer borstkanker krijgt. Dan zijn er ondanks de behandelingen kankercellen achtergebleven waaruit een tumor is ontstaan. Vaak heeft deze tumor dezelfde eigenschappen als de eerste keer dat je borstkanker kreeg.

Tijdens controles zoals een lichamelijk onderzoek of mammografie kan een teruggekeerde tumor in de borst of in het weefsel eromheen worden gevonden.

Merk je zelf veranderingen aan je borst, na een borstsparende operatie? Voel je een knobbel in je borst of in het litteken? Neem dan altijd contact op met je huisarts of specialist. Vervolgens wordt met onderzoeken zoals een punctie, biopsie, echografie of MRI-scan, gekeken of het om een tumor gaat.

Kans op terugkeer

Hoe groot de kans is dat de borstkanker terugkomt, hangt af van verschillende factoren:

 • Hoe groot de eerste tumor was

 • Of de eerste keer sprake was van uitzaaiingen in de lymfeklieren (hoe groot en hoe veel)?

 • Welke soort borstkanker je de eerste keer had

 • Je leeftijd

 • Of je een erfelijke aanleg voor borstkanker hebt

Nieuwe tumor

Sommige vrouwen hebben de pech twee keer een verschillende vorm van borstkanker te krijgen. Zij zijn de eerste keer volledig genezen. Als ze de tweede keer borstkanker krijgen, gaat het om een nieuwe tumor die niets te maken heeft met de eerste keer dat ze borstkanker hadden.

Omdat de nieuwe tumor zich anders kan gedragen en ook andere kenmerken kan hebben, krijg je een geheel nieuw behandelplan – afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Doorgaans is een tweede, nieuwe borsttumor goed te behandelen met genezing als doel.

Aanvullende onderzoeken

Bij teruggekeerde borstkanker wordt altijd aanvullend onderzoek gedaan om eventuele uitzaaiingen op te sporen. Bij een op de drie vrouwen met een teruggekeerde tumor in het borstgebied is er ook sprake van uitzaaiingen in andere organen.

Onderzoeken die gedaan kunnen worden zijn:

 • PET-CT-scan

 • MRI-scan

 • Bloedonderzoek naar tumormarkers

 • Echografie van de lever of CT-scan van de buik

 • Botscan

 • Longfoto of CT-scan van de borstkas

Behandelingen

Om teruggekeerde borstkanker te behandelen zijn er verschillende mogelijkheden. Alle behandelingen hebben genezing als doel.

Voor welke behandelingen jij in aanmerking komt, is afhankelijk van de eerdere behandelingen en je persoonlijke situatie. Ook een combinatie van behandelingen is een optie bij teruggekeerde borstkanker. Er zal door de artsen een geheel nieuw behandelplan worden opgesteld.

Kans op genezing

Als borstkanker terugkeert, zegt de plaats van de tumor veel over de kans om te genezen. Zit de tumor in de borst of borstwand, of in de lymfeklieren in de oksel of rond het sleutelbeen? Genezing is dan meestal nog mogelijk.

Maar komt de borstkanker terug in de vorm van uitzaaiingen in de longen, botten of lever, dan is genezing vrijwel uitgesloten. Er zijn wel behandelingen mogelijk die de ziekte kunnen afremmen en de klachten kunnen verminderen.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!