Aandacht voor naasten schiet tekort

Uit onderzoek van Borstkankervereniging Nederland blijkt dat naasten van borstkankerpatiënten meer hulp nodig hebben om hun dierbare te ondersteunen. Slechts één op de tien naasten (9%) werd door een zorgverlener hulp aangeboden, terwijl dit standaard* zou moeten gebeuren. Daarnaast voelt gemiddeld bijna de helft (45%) van de partners, kinderen, familie, vrienden en collega’s van borstkankerpatiënten zich overbelast vanwege de ziekte van hun dierbare.

‘Borstkanker heb je niet alleen’ is het thema van de borstkankermaand, die op 1 oktober tijdens een bijeenkomst van Borstkankervereniging Nederland in het World Forum The Hague door koningin Máxima wordt geopend. Voorafgaand aan de jaarlijkse borstkankermaand deden wij onderzoek naar de positie van naasten.

Hoe is het gesteld met de aandacht voor de mensen die borstkankerpatiënten ondersteunen en aandacht geven? Niet goed, dat blijkt uit onze B-force uitvraag. De meeste naasten hebben behoefte aan emotionele steun (87%). Bij naasten onder de 40 jaar (inclusief kinderen) is dit bijna iedereen (96%). Een kwart (24%) van de naasten kreeg geen ondersteuning, terwijl daar wel behoefte aan was. Bijna 4 op de 10 hebben aandacht gemist (36%).

Naasten geven aan dat zij behoefte hebben aan verschillende soorten steun, zoals een luisterend oor, helpen omgaan met emoties zoals angst, onzekerheid en verdriet en ook af en toe een uitje om de zinnen te verzetten. Bijna één op de vijf (17%) heeft praktische en lichamelijke ondersteuning nodig. Onder mensen met betaald werk heeft bijna een derde (31%) behoefte aan steun op werkgebied.

“Uit verhalen van mensen met borstkanker, mensen met erfelijke aanleg voor borstkanker en hun naasten, horen wij geregeld dat er van naasten veel wordt gevraagd,” zegt BVN-directeur Cristina Guerrero Paez. “Zij zijn steun en toeverlaat en regelen vaak allerlei praktische zaken, terwijl dagelijkse dingen als werk en andere verplichtingen gewoon doorgaan. Zie dan maar eens zelf op de been te blijven. De uitkomst van deze B-force bevestigt wat wij al langer dachten: steun voor naasten schiet tekort.

Nu we deze cijfers hebben, gaan wij ons richten op goede informatie voor naasten over waar zij steun kunnen krijgen. Ook zullen we met de uitkomst naar zorgverleners gaan en met hen bespreken welke verbeteringen er nodig zijn. Allemaal met als doel om aandacht te geven aan mensen die het zo hard nodig hebben.”

Bekijk hier alle resultaten.

Kennisfestival

Tijdens het ‘online kennisfestival’ dat wij gedurende de borstkankermaand houden, is er in de BVN Talks, interviews en Facebook Lives ook aandacht voor naasten. Bekijk hier het programma.

Meer informatie

Wil je informatie en tips voor naasten? Lees hier meer.

Op zoek naar informatie over mantelzorg? Die vind je hier.

* Volgens de landelijke richtlijn ‘Detecteren behoefte psychosociale zorg’.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!