Petitie vraagt aandacht voor explantatie borstimplantaten

Er zijn vrouwen die vanwege borstkanker of een hoog erfelijk risico kiezen voor een borstreconstructie met implantaten. Sommigen krijgen vervolgens last van auto-immuunreacties zoals concentratieproblemen, hoofd- en spierpijn. Wie vanwege deze klachten implantaten wil laten verwijderen, komt niet altijd in aanmerking voor een vergoeding van de operatie. Organisaties Calm Your Tits en SVS Meldpunt Klachten Siliconen zijn een petitie gestart voor de vergoeding van explantatie van borstimplantaten.

De mogelijke bijwerkingen van siliconen borstimplantaten staan al lange tijd ter discussie. Er zijn wetenschappelijke studies die zeggen dat implantaten schadelijk zijn en studies die zeggen van niet. Dat maakt het ingewikkeld. Sommige vrouwen met borstimplantaten die last kregen van klachten als vermoeidheid, pijnlijke spieren en gewrichten en concentratiestoornissen, geven aan dat de klachten verdwenen nadat de implantaten waren verwijderd (explantatie). Als Borstkankervereniging Nederland vinden wij dat als door implantaten gezondheidsrisico’s ontstaan, explantatie verzekerde zorg moet zijn.

Niet altijd een alternatief

Niet voor iedereen is er een alternatief voor borstimplantaten. Een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel is een grote ingreep, die risico’s met zich meebrengt. De lichamelijke gevolgen zijn soms groot. Lipofilling kan bij een borst met bestaand volume soms een goed resultaat geven, maar niet zomaar als er geen borst meer over is of een implantaat is verwijderd. Wij vinden dat er niet alleen moet worden gefocust op de gevaren van borstimplantaten, maar met spoed moet worden gezocht naar goede alternatieven die aansluiten bij wat onze achterban wil: Gezond worden en blijven.

Hier vind je de petitie van Calm Your Tits en SVS Meldpunt Klachten Siliconen.

Meer informatie

Bekijk onze vragen en antwoorden over implantaten.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!