Aantal diagnoses borstkanker daalt weer

Volgens nieuwe cijfers van IKNL is het aantal diagnoses borstkanker lager dan normaal. Alleen vrouwen jonger dan 49 zitten nog enigszins in lijn met voorgaande jaren, bij vrouwen boven de 50 is te zien dat ze lager uitkomen dan voorgaande jaren. Als gevolg van de COVID-19 pandemie was er een flinke daling in het aantal diagnoses. De kans bestaat echter dat door de tweede lockdown het aantal nieuwe borstkankerdiagnoses weer zal dalen, aldus IKNL. Daarom blijft onze boodschap: bij klachten niet wachten!

In totaal zijn er in de periode van maart tot september al naar schatting ruim 2.000 borstkankerdiagnoses minder gesteld. Daarna volgde er een korte inhaalslag en lag het aantal diagnoses in de jongere en oudere leeftijdsgroepen tijdelijk hoger dan verwacht. Sinds de tweede helft van oktober lijkt er weer sprake te zijn van een daling van het aantal diagnoses borstkanker.

Nu de tweede coronagolf door Nederland gaat, is het van belang dat vrouwen die van plan zijn deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker, gehoor geven aan een oproep. Heb je symptomen van borstkanker? Zoek dan contact met je huisarts, want kanker wacht niet tot corona voorbij is.

Als vertegenwoordiger van mensen met borstkanker en erfelijke aanleg maken wij ons grote zorgen over de uitgestelde zorg die COVID met zich meebrengt en de  gevolgen die dit voor vrouwen kan hebben. We zijn onder meer in gesprek met het RIVM over welke maatregelen zij voorstellen. Hierover volgt meer.

Meer informatie

Meer informatie over de cijfers vind je op de website van IKNL.

Welke symptomen op borstkanker kunnen duiden, lees je hier.

Samen met de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiëntenorganisaties lanceerden we de campagne 'Kanker wacht niet tot corona voorbij is'. Lees hier verder.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!