Behandelnieuws en BVN patiënten onderzoeksagenda op ESMO-Breast congres 2024

De behandelingen van borstkanker zijn volop in ontwikkeling. Ruim 3000 deelnemers aan het ESMO Breast BVN congres van 15 -17 mei kregen de nieuwste resultaten van onderzoek te horen. Ook BVN was aanwezig.

Opvallend was dat er in meerdere presentaties veel aandacht was voor de juiste dosering, volgorde en combinatie van behandelingen bij de verschillende vormen van borstkanker. Hierbij helpt het dat verschillende testen (verder) ontwikkeld worden of vaker gebruikt worden. Zo wordt in steeds meer onderzoek gebruik gemaakt van bijvoorbeeld Circulaire Tumor DNA (een bloed test). Ook het meten van het eiwit Ki-67 door de patholoog en bijvoorbeeld de genetische tumormutatie ESR1 (Estrogen receptor 1) helpt om meer te weten over het succes van een behandeling. Niet alles wordt al in Nederland toegepast, soms alleen in onderzoek. BVN hoorde de laatste stand van zaken en presenteerde zelf een poster over de BVN Onderzoeksagenda.

Enkele voorbeelden

  • Seksuele gezondheid bij borstkanker

Problemen met seksuele gezondheid komen vaak voor, met name bij vrouwen na de diagnose borstkanker. Denk hierbij aan urineverlies en vaginale droogheid na de menopauze en een negatief lichaamsbeeld. De resultaten die gepresenteerd werden lieten zien dat vaginale oestrogeentherapie (VET) veilig lijkt te zijn voor personen met hormoonreceptor (HR)-negatieve tumoren en degenen die tamoxifen kregen. Er zijn enige zorgen bij HR-positieve patiënten die werden behandeld met aromataseremmers.

Een tweede studie toonde aan dat lichaamsbeweging helpt om ​​achteruitgang in het fysieke welzijn en de kwaliteit van leven bij vrouwen tijdens en na de kankertherapieën te compenseren. De gevolgen van bewegen op seksualiteit bleken moeilijk in te schatten. Als iemand zich niet lekker voelt – hij of zij kan last hebben van vermoeidheid en misselijkheid, bijvoorbeeld door de behandelingen – is er waarschijnlijk ook weinig belangstelling voor seks. Door lichaamsbeweging kan vermoeidheid verminderen. Dit kan de kwaliteit van leven verbeteren, wat ook effect kan hebben op de seksuele gezondheid. Dit toonde de studie aan, zelfs in de setting van uitgezaaide borstkanker. De conclusie van beide studies was dat er meer moet worden gedaan om het beheer van de seksuele gezondheid bij borstkanker te verbeteren door het bewustzijn onder medische oncologen te vergroten. Lees hier het hele verhaal.

  • Zwangerschap na borstkanker: studie biedt geruststelling aan BRCA-dragers die kunstmatige voortplantingstechnieken ondergaan

Bij jonge vrouwen met borstkanker met BRCA-mutatie lijkt het ondergaan van voortplantingstechnieken geen negatieve invloed te hebben op de maternale prognose of zwangerschapsuitkomsten, zo bleek uit een eerste analyse van een mondiaal onderzoek. Er bestonden nog zorgen bij degenen die drager zijn van de BRCA1- of BRCA2-genen. Maar het is gebleken dat gecontroleerde ovariële stimulatie voor het rijp maken van eicellen/embryo's vóór het starten van chemotherapie veilig is bij vrouwen met borstkanker. Dat geldt ook voor de inzet van voortplantingstechnieken na voltooiing van de behandeling. Van de borstkankerpatiënten die bij de eerste diagnose 40 jaar of jonger zijn, heeft 10-15% een BRCA-gen. Lees hier het bericht.

De BVN Patiënten onderzoeksagenda

BVN verzorgde een posterpresentatie over de onderzoeksagenda die is gemaakt met ervaringsdeskundigen. Vrijwilligsters Lidy Biekmann, vanaf het begin betrokken bij het maken van de onderzoeksagenda, kon vragen beantwoorden over de poster. Op de poster staan de zeven urgente aandachtspunten van ervaringsdeskundigen voor onderzoek. Deze bespreekt BVN graag de komende tijd met onderzoekers, zorgverleners en ervaringsdeskundigen.

Toekomstige ontwikkelingen

Ook werden er ideeën uitgewisseld over en gekeken naar de toekomstige ontwikkelingen in de borstkankerzorg. Zo kwamen onderwerpen als kunstmatige intelligentie bij radiologie en pathologie, toegang tot medicatie, preventie (bewegen o.a.), vroege opsporing (bijvoorbeeld een Nederlandse studie naar het gebruik van tepelvocht), bijwerkingen, late gevolgen en bijvoorbeeld het nut van hand- en voetkoeling ter voorkoming van neuropathie aan de orde. 

Lees hier alles over het hele programma. 

Heb je een vraag over een poster of presentatie? Neem gerust contact met ons op.

Gepubliceerd op 23 mei 2024

 

 

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!