Reconstructie met lichaamseigen weefsel: verlenging in basiszorgverzekering voor deelnemers BREAST studie.

De reconstructie met lichaamseigen weefsel (AFT) die voor deelnemers aan de BREAST-studie in de basiszorgverzekering opgenomen zou zijn tot 1 oktober 2022, is nu tot 1 januari 2023 verlengd.

Afgelopen jaren is er een onderzoek uitgevoerd naar borstreconstructie met eigen weefsel, de BREAST-studie genoemd. Het eindrapport is in oktober voorgelegd aan het Zorginstituut voor opname in het basispakket en onder andere Borstkankervereniging Nederland heeft het rapport besproken met het Zorginstituut. Naar aanleiding van deze studie zou Zorginstituut Nederland beoordelen of de reconstructie met lichaamseigen weefsel voldoet aan het wettelijk criterium, zodat deze reconstructievorm voor alle borstkankerpatiënten in het basispakket wordt opgenomen.

De reden dat de duur van de opname in de basiszorgverzekering AFT is verlengd voor BREAST-studie deelnemers, is omdat het Zorginstituut nog geen standpunt kan innemen over het onderzoek en dus ook niet of het voor alle patiënten toegelaten moet worden in het basispakket. Het Zorginstituut geeft aan dat ze werken aan manieren om extra informatie te verzamelen over bijvoorbeeld kosten en lange termijneffecten. De bedoeling is dat het Zorginstituut uiterlijk 1 januari 2023 een uitspraak doet over of de AFT voldoet aan het wettelijk criterium. Tot die datum is de regeling die voor de studie gegeven was tijdelijk verlengd. Deze verlening in het onderzoek geldt alleen voor de patiënten die al in de studie waren opgenomen.

Begin volgend jaar zal er dus meer duidelijk worden over de uitkomsten van dit onderzoek en eventuele toelating van deze vorm van borstreconstructie voor andere of nieuwe patiënten.

Lees hier de volledige brief.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!