Betere zorg voor mensen met uitgezaaide borstkanker

Elk jaar krijgen 3.500 mensen uitgezaaide borstkanker, zo wordt althans geschat. Omdat registratie van deze groep patiënten ontbreekt, is dat getal onzeker en is het onduidelijk wat er goed gaat en beter kan.  

Hierdoor is de zorg voor mensen met uitgezaaide borstkanker mogelijk onvoldoende. Dit moet en kan beter, vindt Borstkankervereniging Nederland. Daarom presenteert BVN in samenwerking met MUMC+ en IKNL een geactualiseerde factsheet met cijfers over uitgezaaide borstkanker. 

Elk jaar krijgen naar schatting 3.500 mensen de diagnose uitgezaaide borstkanker. De gemiddelde overleving van iemand met uitgezaaide borstkanker is slechts twee tot drie jaar. Er zijn ook mensen (1 op de 4 patiënten) die 5 jaar na diagnose nog in leven zijn. Waarom leeft de ene patiënt met uitgezaaide borstkanker langer dan de andere? Hoe verloopt hun ziekte, hoe en wanneer worden behandelingen ingezet, hebben ze effect, wat zijn bijwerkingen? Op veel van deze vragen is (nog) geen antwoord, want er is geen landelijke registratie van mensen met uitgezaaide borstkanker. Hierdoor weten we onvoldoende wat er goed gaat en beter kan, waardoor de zorg voor mensen met uitgezaaide borstkanker mogelijk onvoldoende is. Dit moet en kan beter.

Betere behandeling en zorg

Meer kennis en inzichten leiden tot een betere behandeling en bewust gekozen, passende zorg, die aansluit bij de persoonlijke wensen van mensen met uitgezaaide borstkanker. Daarom hebben MUMC+ (SONABRE register), IKNL en Borstkankervereniging Nederland de handen ineengeslagen en alle cijfers over uitgezaaide borstkanker op een rij gezet, geactualiseerd en weer in een overzichtelijke factsheet gezet.
Maar daarmee zijn we er niet. Het is onze wens om samen met alle zorgprofessionals die te maken hebben met mensen met uitgezaaide borstkanker, de overleving en zorg voor deze groep steeds vollediger in kaart te brengen en waar mogelijk te verbeteren. Daarom sturen wij ook hen allemaal een brief over dit onderwerp, met daarbij de factsheet. Want samen kunnen we de zorg verbeteren.  

Deel onze boodschap!

Help ons door dit bericht te delen! Ben jij onder behandeling voor (uitgezaaide) borstkanker? Je helpt ons enorm door onze brief aan zorgverleners – zoals de mammacare- of oncologieverpleegkundige en de oncoloog – te printen en samen met de factsheet mee te nemen naar je volgende afspraak.

Geprinte exemplaren van de factsheet aanvragen? Mail onze belangenbehartiger Addy Plieger.

Meer informatie over uitgezaaide borstkanker lees je op onze website

(gepubliceerd op 24-08-23)

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!