Bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stopgezet

De uitbraak van het coronavirus kan de komende tijd veel vragen van de beschikbare zorg in Nederland. Daarom heeft het ministerie van VWS besloten om het bevolkingsonderzoek naar borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker tijdelijk stop te zetten. Per direct worden er geen nieuwe uitnodigingen meer verstuurd. Cliënten die al een uitnodiging hebben ontvangen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker kunnen geen borstfoto’s laten maken. Voel of zie je een verandering aan je borst? Wacht dan niet totdat het bevolkingsonderzoek weer op gang is en maak een afspraak met de huisarts.

Op dit moment krijgen gemiddeld 9.000 mensen per maand vanuit het bevolkingsonderzoek borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker een verwijzing voor vervolgonderzoek. Door tijdelijk te stoppen, is het aantal verwijzingen vanuit het bevolkingsonderzoek veel minder. Hierdoor komt bij de ziekenhuizen ruimte vrij voor de zorg rondom het coronavirus.

Deze maatregel duurt in ieder geval tot en met 6 april. Op basis van de ontwikkelingen rond het virus wordt er samen met huisartsen, laboratoria en ziekenhuizen bekeken wanneer het bevolkingsonderzoek weer kan starten.

Staatssecretaris Blokhuis informeerde vandaag de Tweede Kamer over het stopzetten van de bevolkingsonderzoeken. Lees hier de brief aan de Tweede Kamer.

Meer informatie

Heb je een vraag over het bevolkingsonderzoek? Bekijk de veel gestelde vragen en antwoorden op de website van het RIVM.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!