Bevolkingsonderzoek borstkanker start weer

Door de uitbraak van het coronavirus heeft het ministerie van VWS in maart besloten om het bevolkingsonderzoek naar borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker tijdelijk stop te zetten. Hierdoor was het aantal verwijzingen veel minder en kwam er bij de ziekenhuizen ruimte vrij voor de zorg rondom het coronavirus. Inmiddels is het weer mogelijk om langzaamaan deelnemers via het bevolkingsonderzoek door te verwijzen. De eerste uitnodigingen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker worden naar verwachting in juni verstuurd.

De drie bevolkingsonderzoeken naar kanker gaan in fasen weer starten. Het bevolkingsonderzoek darmkanker start deze week als eerste met het uitnodigen van cliënten. Het bevolkingsonderzoek borstkanker start, bij voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen, halverwege juni met uitnodigen. Vanaf begin juli start het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker weer op. 

Bij de herstart komen als eerste de cliënten in aanmerking die vanaf 16 maart niet meer konden deelnemen. Het aantal uitnodigingen baseert het RIVM steeds op basis van vooral de beschikbare capaciteit in de zorg. Daarom kunnen ze minder cliënten uitnodigen dan vóór het stopzetten van de bevolkingsonderzoeken. In de loop van de tijd neemt dit naar verwachting weer toe. De bevolkingsonderzoeken en de aansluitende zorg kunnen veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd.

De bevolkingsonderzoeken waren tijdelijk stopgezet vanwege de uitbraak van het coronavirus. Daarmee kwam er bij de ziekenhuizen meer ruimte vrij voor zorg rondom het coronavirus. Bij de ziekenhuizen komt er langzaam weer ruimte beschikbaar voor deelnemers die via het bevolkingsonderzoek worden doorverwezen.

Meer informatie

Heb je een vraag over het bevolkingsonderzoek? Bekijk de veel gestelde vragen en antwoorden op de website van het RIVM.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!