Bevolkingsonderzoek borstkanker

BVN heeft kennisgenomen van het nieuws over een wetenschappelijke publicatie over kankerscreening.

Het gaat om een analyse van 18 lange termijn studies uit een aantal landen. Het artikel concludeert dat de bevolkingsonderzoeken zoals die zijn gedaan, langer dan 10 jaar geleden, geen levensverlenging hebben gegeven, alleen bij een bepaalde vorm van darmkanker. Verschillende partijen, waaronder wetenschappers reageren met verschillende meningen en argumenten op het artikel.

BVN pleit al langer voor versnelde verbetering van het bevolkingsonderzoek borstkanker. Hierbij staat goede voorlichting, ook over de voor- en nadelen van deelname aan het bevolkingsonderzoek, voorop. De verbetering zou volgens BVN moeten bestaan uit het personaliseren van de screening op basis van risico. Ook kan de kwaliteit van het bevolkingsonderzoek sterk verbeteren door: per direct vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel een aangepaste screening aan te bieden, door de technieken van (borstkanker) screening door te ontwikkelen (en het liefst ook minder pijnlijke technieken), door slimmere samenwerking tussen het bevolkingsonderzoek en de ziekenhuizen (betere data-uitwisseling) en door versnelde invoer van het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Dit laatste zou ook voor de personeelstekorten positief uit kunnen pakken.

Deze visie hebben we meegegeven aan de Gezondheidsraad die aan een advies werkt in opdracht van demissionair minister Kuipers.  

Onlangs schreef BVN de minister een brief over de borstkankerscreening.

Gepubliceerd op 30 augustus 2023

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!