BVN aanwezig bij Mammasymposium AVL Ziekenhuis

Dit keer vond het Mammasymposium van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (AVL) online plaats op woensdag 28 oktober. BVN-vrijwilligers Mieke Aerts, Rian Terveer en Lisanne de Groot volgden de sessies, waarbij het centrale onderwerp ‘De tegenvallers’ was. Er werden drie onderwerpen besproken, de opvallendste uitkomsten zetten we voor jou op een rijtje!

Over het onderwerp ‘tegenvallende diagnostiek’ voerde radioloog Claudette Loo een stevig betoog voor het meer aanbieden van MRI. Zeker aan jonge vrouwen en vrouwen met een dicht borstweefsel. Ze vraagt zich af of MRI zelfs niet aan alle vrouwen aangeboden moet worden omdat met behulp van deze techniek veel informatie over een tumor kan worden vastgesteld.Chirurg Frederieke Duinhoven vertelde over het onderwerp ‘tegenvallende follow-up na Hodgkin’. Een zéér jonge Hodgkin-patiënte heeft 25% kans heeft op het doormaken van borstkanker als zij rond de vijftig is, aldus Duinhoven. Deze groep zou in aanmerking moeten komen voor preventieve borstverwijdering én borstreconstructie.

Het laatste onderwerp ging over de ‘tegenvaller zwanger en borstkanker’ en de meevaller ‘zwanger na borstkanker!’ Als vrouwen tijdens hun zwangerschap borstkanker krijgen, is de behandeling met chemotherapie en radiotherapie bijna altijd mogelijk zonder schade voor het kind. Wel is specifieke kennis bij zorgverleners van groot belang.

Wil je het hele verslag van dit symposium lezen? Stuur dan een mail naar Dominique Sprengers via sprengers@borstkanker.nl.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!