BVN bezorgd over opstarten bevolkingsonderzoek

Al weken zijn wij in nauw contact met borstkankerexperts over de effecten en gevolgen van het stopzetten vanwege corona en het weer opstarten van het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dat wij hierover bezorgd zijn, uitten wij eerder al in een brief aan staatssecretaris Paul Blokhuis. Deze wordt morgen behandeld in het Vragenuurtje in de Tweede Kamer. Gisteren verschenen in de media berichten over de mogelijke gevolgen van het stoppen van het bevolkingsonderzoek borstkanker. Wij delen de ongerustheid van sommige medici hierover. Elke vrouw die sterft door de gevolgen van de veranderde borstkankerzorg door corona, is er eentje teveel.

Vanaf volgende week worden de eerste uitnodigingen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker verstuurd. Deze wordt voor 50 procent opgestart, hoorden wij van het RIVM. Er is nog veel onduidelijk over de opstart van het bevolkingsonderzoek. In onze brief aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben wij suggesties voor oplossingen gegeven. Zoals een zorgvuldige uitwerking van de opstart van het bevolkingsonderzoek, het onderzoeken van andere mogelijkheden om sneller de wachtlijsten weg te werken en een campagne om vrouwen goed te informeren over de signalen van borstkanker. Want ook dat hebben we de afgelopen weken gezien: er gaan minder mensen met symptomen van borstkanker naar de huisarts en huisartsen wijzen te weinig door. Daarnaast pleiten wij voor dagelijks actuele informatie voor huisartsen, zodat zij weten naar welk centrum met voldoende capaciteit zij hun patiënten met (mogelijke) borstkanker kunnen doorverwijzen. Morgen wordt onze brief behandeld tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!