Vandaag in het nieuws: Alle bevolkingsonderzoeken zijn weer opgestart

Sinds 1 juli worden vrouwen tussen de 50 en 75 weer opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. KWF Kankerbestrijding / Dutch Cancer Society publiceerde daar vandaag een bericht over; alle bevolkingsonderzoeken - voor darm-, baarmoederhals- en borstkanker - vinden weer plaats. Het stopzetten en weer opstarten van het bevolkingsonderzoek houdt ons al sinds het uitbreken van COVID19 bezig. Binnenkort gaan wij hierover in gesprek met VWS-staatssecretaris Paul Blokhuis.

Sinds half maart hebben we regelmatig contact met het integraal kankercentrum Nederland (IKNL) en het RIVM. Samen houden we in de gaten wat er met het aantal diagnoses borstkanker gebeurt. Inmiddels is dit gehalveerd. Een zorgelijke ontwikkeling die deels wordt veroorzaakt door het stoppen van het bevolkingsonderzoek. Samen met deskundigen, zoals specialisten van het Nationaal Borstkankeroverleg Nederland (NABON), proberen we de gevolgen hiervan in te schatten.

Nu het bevolkingsonderzoek borstkanker weer is gestart, is er nog veel onduidelijk. Zo weten we niet of alle ziekenhuizen er klaar voor zijn om nieuwe borstkankerpatiƫnten op te vangen. Daarom pleiten wij voor een zorgvuldige opstart van het bevolkingsonderzoek. Volgende week hebben we een afspraak met staatssecretaris Paul Blokhuis, om onze zorgen te uiten en te bedenken wat we samen kunnen doen. We houden je op de hoogte!

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!