BVN ondersteunt onderzoek over communicatie tussen arts en patiënt
Hoe communiceren artsen met borstkankerpatiënten? En hoe voelen patiënten zich na een gesprek met hun arts? Liesbeth van Vliet van de Universiteit Leiden doet hier onderzoek naar. In samenwerking met het Nivel (Nederlands instituut voor onderzoek van de Gezondheidszorg) bestudeert ze de gesprekken tussen artsen en borstkankerpatiënten om te kijken hoe deze gesprekken verlopen. Vrijwilliger Janneke Budding is vanuit Borstkankervereniging Nederland (BVN) bij het project betrokken.
Het doel van het onderzoek is om te bepalen hoe de communicatie tussen arts en patiënt verloopt en welk effect deze communicatie heeft op hoe patiënten zich voelen na een gesprek met hun arts. De resultaten van het onderzoek worden naar verwachting eind dit jaar gepubliceerd.
Meer gericht op de patiënt
“BVN is een belangrijke partner bij het ontwikkelen en uitvoeren van borstkankerstudies. In dit onderzoek van Liesbeth van Vliet is dat heel duidelijk. Liesbeth beschouwt patiënten als partners. Daarom betrekt zij naast BVN ook Mammarosa bij haar project. Deze organisatie geeft informatie over borstkanker aan anderstalige en laaggeletterde vrouwen. Daar ben ik heel blij om”, zegt BVN-vrijwilliger Janneke Budding. Namens BVN dacht Janneke onder andere mee in de opzet en uitvoering van het project. Ze hielp bij het aanscherpen van vragenlijsten en uitnodigingsbrieven, zodat deze optimaal op de patiënt zijn afgestemd.
Janneke: “BVN ondersteunt wetenschappers die zich met borstkanker bezighouden door de inbreng van ervaringsdeskundigen. Zo krijgt het onderzoek meer focus op de patiënt en wordt het daardoor effectiever. Het was heel bevredigend om te ervaren dat dit voor Liesbeth een hoeksteen is van haar onderzoek.”