Welke online ondersteuning past bij jou? Doe mee met FitKnip!

Welke behandeling die je arts voorstelt past het beste bij jou? Hoe ga je om met late gevolgen zoals angst en vermoeidheid? En aan welke ondersteuning en nazorg heb jij behoefte? Tijdens het ziekteverloop bij borstkanker kom je in verschillende fases terecht. Het is goed om per fase stil te staan bij wat voor jou belangrijk is en wat je nodig hebt. Dan kan de zorg op jou worden afgestemd. Keuzehulpen, zelfhulpprogramma's, apps en andere online ondersteuning kunnen je hierbij helpen. Maar zijn die apps wel betrouwbaar en, als je ervoor moet betalen, je geld waard? Dit is voor veel mensen vaak een drempel om het te gaan gebruiken. Om te onderzoeken wat er gebeurt als je die drempels verwijdert, zetten het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Stichting kanker.nl het FitKnip experiment op.

FitKnip is een experiment dat kijkt wat er gebeurt als dit soort online ondersteuning gratis aangeboden wordt. Het gaat daarbij om ongeveer vijftig zelfmanagement tools, waarvan een paar ook speciaal voor (ex-)kankerpatiënten. Door online ondersteuning te gebruiken en erover in gesprek te gaan, maak je het mogelijk dat de (na)zorg zo goed mogelijk op jou kan worden afgestemd.

In 2018 zette Borstkankervereniging Nederland al het ‘Overzicht online ondersteuning’ op. Het doel hiervan is om een overzicht te maken van keuzehulpen, zelfhulpprogramma's, apps en andere online ondersteuning die je in verschillende fasen van borstkanker kunnen helpen. Inmiddels hebben we een uniek overzicht met een breed aanbod van ondersteuning voor iedereen die te maken heeft met borstkanker of een erfelijke aanleg daarvoor. Ieder half jaar is er een evaluatieronde met ervaringsdeskundigen van een speciale werkgroep en klankbordgroep om het overzicht actueel te houden en nieuwe online ondersteuning toe te voegen.

Borstkankervereniging Nederland is betrokken bij het FitKnip project door mee te denken over de online zelfmanagement tools die in het experiment meegenomen zouden worden. Zo zijn er een paar tools uit ons eigen overzicht beschikbaar binnen FitKnip. Als je meedoet aan het experiment kun je gratis gebruik maken van deze tools. Op die manier kun je ervaren of een online programma, app of training je verder kan helpen met het maken van keuzes over behandelingen en ondervinden welke ondersteuning bij jou past.

Wil je meer weten over het FitKnip experiment? Kijk op de website van kanker.nl.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!