BVN steunt verzoek aan Onderzoeksraad Voor Veiligheid voor grondige risico-analyse borstimplantaten

In de discussie over de veiligheid van borstimplantaten, dringt Borstkankervereniging Nederland aan op meer onderzoek en duidelijkheid over de veiligheid daarvan. Daarom zijn wij één van de ondertekenaars van het verzoek van de Tweede Kamer en minister Bruins van VWS aan de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV). Hiermee vragen wij om onderzoek naar de veiligheid van borstimplantaten, bekkenbodemmatjes, hartkleppen en kunstheupen door de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

De partijen die de brief ondertekenden, herinneren de OVV er zo aan dat zich rond verschillende medische implantaten al jarenlang problemen voordoen. Bij borstimplantaten zijn dat klachten als vermoeidheid, droge mond, gewrichtsklachten en een licht verhoogde kans op een vorm van lymfeklierkanker: ALCL. Ook wordt een groot aantal vragen voorgesteld over kwaliteitsbewaking van de implantaten en een veilige toepassing van de verschillende prothesen. Ook willen we dat de OVV gaat onderzoeken of incidenten met implantaten worden geregistreerd en of daartegen dan actie wordt ondernomen.

Meer informatie lees je in dit nieuwsbericht.

Betrokkenheid BVN

Eerder dit jaar hebben we al actie ondernomen over het onderwerp siliconen borstimplantaten:

  • In januari stelden we onze achterban via B-force de vraag 'Wat is jouw ervaring met siliconen borstimplantaten?'. Lees hier meer over de resultaten.
  • Naar aanleiding van de de onrust over borstimplantaten ging communicatieadviseur Deborah Ligtenberg in gesprek met minister Bruno Bruins van medische zorg. BVN heeft in deze discussie steeds aangedrongen op nuance, zoals te lezen is in onze brief aan de minister.
  • Eind november waren we uitgenodigd door de vaste kamercommissie van VWS om deel te nemen aan een ronde tafel over implantaten. In de Tweede Kamer vertelden we over wat er bij onze achterban leeft. Bekijk hier het Facebookbericht.
Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!