Onderzoek naar veiligheid en functioneren van siliconen borstimplantaten

Afgelopen weekend was een onderzoek naar de gevaren van borstimplantaten in het nieuws. Dit onderzoek werd gedaan door biochemicus dr. Ger Pruijn van de Radboud Universiteit en plastisch chirurg dr. Rita Kappel. Hun conclusie is dat siliconen-moleculen menselijke cellen kunnen doden. De Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen (NVPC) heeft vraagtekens bij het onderzoek.

De mogelijke bijwerkingen van siliconen borstimplantaten staan al lange tijd ter discussie. Er zijn gevallen bekend waarbij implantaten zorgden voor vermoeidheid, koorts, pijnlijke spieren en gewrichten en concentratiestoornissen. Er is echter nog geen wetenschappelijke studie die aantoont welk effect deeltjes van siliconen op menselijke lichaamscellen kunnen hebben, zodat de bijwerkingen verklaard kunnen worden.

De effecten die de onderzoekers hebben gevonden, leiden tot allerlei nieuwe vragen. “We zien dat siliconen verandering in cellen induceren, maar we kunnen nog niet met zekerheid zeggen of deze veranderingen zouden kunnen leiden tot bijvoorbeeld een auto-immuunreactie, wat de negatieve bijwerkingen van implantaten gedeeltelijk zou kunnen verklaren’, zegt onderzoeker Pruijn. Hij benadrukt dat er nog conclusies kunnen worden verbonden aan het onderzoek. Om duidelijkheid te krijgen is meer onderzoek nodig. Hier lees je meer.

Volgens de NVPC kunnen geen conclusies worden verbonden aan het onderzoek. Volgens hen is het grote probleem van laboratoriumonderzoek dat dit niet zomaar één op één vertaald kan worden naar de situatie in het menselijk lichaam.

Ons standpunt

Wij pleiten ervoor dat zo snel mogelijk wordt vastgesteld wat het gevaar is van siliconen borstimplantaten voor de gezondheid. De meningen van experts lopen hierover sterk uiteen. Het is daarom belangrijk dat hier een eenduidig oordeel over komt. Daarnaast vragen wij specialisten, overheid en fabrikanten niet alleen te focussen op de gevaren van borstimplantaten, maar met spoed te zoeken naar meer goede alternatieven die aansluiten bij wat onze achterban van (ex-)borstkankerpatiënten en mensen met erfelijke aanleg wil: Gezond worden en blijven. 

Meer informatie

Heb jij siliconen borstimplantaten en ben je daar bezorgd over? Dan verwijzen wij je naar ons vraag- en antwoorddocument, je eigen plastisch chirurg of een second opinion. Bijvoorbeeld op het 'siliconen spreekuur' van het VU medisch centrum: internegeneeskunde@VUmc.nl. Meer informatie over borstreconstructie technieken, vind je op onze site

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!