Dankzij petitie Lotte moet de Tweede Kamer praten over borstkankermedicijn in basispakket

Lotte ten Dam

Lotte ten Dam heeft meer dan 40.000 handtekeningen verzameld voor haar petitie om het levensverlengende medicijn Enhertu snel in het basispakket op te nemen. Nu dit aantal handtekeningen binnen is, voldoet het aan de eisen van een burgerinitiatief en moet de Tweede Kamer erover praten. 

Voor Lotte is tijd kostbaar. “Ik heb uitgezaaide borstkanker. Enhertu kan ervoor zorgen dat ik extra tijd van leven krijg. Hoelang? Dat is niet te voorspellen. Anderhalf jaar, twee jaar… misschien wel meer? Ik zou er blij mee zijn.”

Prijsonderhandelingen  

Het medicijn dat Lottes borstkanker kan remmen, waardoor ze extra levensjaren met een goede kwaliteit van leven kan winnen, is door alle betrokken partijen goedgekeurd. Het ministerie van VWS en de fabrikant van het middel zijn al geruime tijd in onderhandeling over de prijs. Pas als dat gelukt wordt het medicijn in het Nederlandse basispakket opgenomen en kunnen artsen het voorschrijven. “Dat het zo lang moet duren is enorm frustrerend als de tijd dringt.” 

Steunbetuigingen

In enkele weken tijd wist Lotte meer dan 40.000 handtekeningen bij elkaar te krijgen. Dus mag ze haar verhaal komen vertellen, in de hoop op snel resultaat. “Genezing is voor mij niet meer mogelijk, maar wel hoop ik op een lang(er) leven. Ik ben nog maar 31 jaar. De werking van het medicijn is bekend; in Duitsland en vele andere Europese landen wordt het wél gegeven aan patiënten. Onverteerbaar, toch?”

BVN steunt Lotte

Borstkankervereniging Nederland steunt de petitie van Lotte om het middel Enhertu wél toegankelijk te maken voor Nederlandse borstkankerpatiënten. Oncologen en het Zorginstituut gaven na het beoordelingstraject een positief advies: er werd geadviseerd een korting van 45 procent te vragen. Dit komt overeen met de gemiddelde korting die uit de onderhandelingen komt, dus wij waren vol goede moed. Omdat de onderhandelingen strikt geheim zijn, is het onduidelijk waarom de onderhandelingen inmiddels al de dubbele tijd dan gemiddeld in beslag nemen. BVN roept VWS en de firma dringend op om snel tot overeenstemming te komen. De patiënt is nog steeds de dupe, terwijl in landen om ons heen het middel wel beschikbaar is. Er zijn nog meer middelen waar Nederlandse patiënten geen toegang tot hebben. In oktober 2023 publiceerde BVN hierover het volgende artikel.  

Wil jij ook de petitie tekenen?

Hoe meer steunbetuigingen, hoe beter. Je kunt de petitie hier tekenen.

Bericht gepubliceerd op 6 maart 2024

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!