Slecht nieuws: Nieuw middel voor uitgezaaide of inoperabele triple negatieve borstkanker komt in Nederland niet in basispakket. Patiënt de dupe!

De Minister van VWS, Ernst Kuipers heeft besloten dat het middel sacituzumab govitecan (Trodelvy) niet toegelaten wordt op de Nederlandse markt omdat de onderhandelingen tussen de fabrikant en het ministerie van VWS over de prijs zijn vastgelopen. 

Dit middel voor triple negatieve borstkanker werkt voor een kleine patiëntengroep met een zeer slechte prognose. Dit zijn vaak jonge vrouwen. Als zij kinderen hebben, zijn die ook nog jong. Voor deze groep zijn er tot nu toe bijna geen behandelmogelijkheden. Uit het onderzoek is gebleken dat dit middel levensverlengend werkt. Dit is bevestigd door Zorginstituut Nederland en de beroepsgroep.  

“Het is ongelooflijk dat nu precies deze groep geen toegang krijgt tot een nieuwe behandeling", aldus Cristina Guerrero Paez, directeur van Borstkankervereniging Nederland (BVN). ‘Het gaat om een groep jonge patiënten met een slechte prognose. De gemiddelde levensverwachting voor deze groep patienten is ongeveer 1 jaar, 6 maanden verlenging is dan fors. En eigenlijk is er geen andere behandeling mogelijk. Voor deze jonge vrouwen en hun gezin is elke dag winst.” Bij BVN zijn we geschokt dat beide partijen niet tot een akkoord gekomen zijn, waardoor dit middel niet beschikbaar is. Het is de patiënt die de prijs betaalt voor dit falende systeem.  

Sinds december 2021 loopt de aanvraag voor toelating tot het basispakket. Dit middel is geregistreerd voor ‘patiënten met inoperabele of gemetastaseerde triple negatieve borstkanker die twee of meer andere behandelingen hebben ondergaan.’ De verwachte budget impact zou 10 miljoen bedragen. 

De minister houdt de deur open voor de fabrikant om opnieuw aan tafel te komen. BVN roept beide partijen op om de onderhandelingen zo snel mogelijk te hervatten en de patiënt echt centraal te stellen!  

Ben jij een patiënt voor wie dit middel zou kunnen werken? Of gebruik je dit middel nu via een programma? Laat het ons weten en vertel ons je verhaal. 

Ook NFK, de koepelorganisatie heeft hier een bericht over gemaakt.

Het persbericht van VWS vindt u HIER.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!