De regel van 3: een simpel geheugensteuntje voor het controleren van je borsten

de regel van 3 vertelt hoe je je borsten kunt checken

Vernieuwde campagne 'De regel van 3' gaat op 3 mei van start

Utrecht/Haarlem, 24 april 2023 - De meeste vrouwen weten het eigenlijk wel: zelfonderzoek kan helpen bij het tijdig opsporen van borstkanker. Toch doet 62% van de vrouwen dit niet regelmatig. Daarom moet een simpel geheugensteuntje ervoor zorgen dat een regelmatige check een gewoonte wordt.

Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort onder vrouwen: 1 op de 7 vrouwen krijgt er ooit mee te maken. Gelukkig is er vaak veel mogelijk als je er tijdig bij bent. Het helpt om regelmatig je borsten controleren. Veel vrouwen weten dat wel, maar het regelmatig doen van een zelfcheck zit nog onvoldoende in hun systeem. Ook weten ze niet altijd hoe ze hun borsten moeten controleren.

De campagne is na overleg met het NHG (Nederlandse Huisartsen Genootschap) aangepast. Praktisch gezien betekent dit het volgende:

  • In de campagne krijgen vrouwen het advies om regelmatig (en niet maandelijks) te kijken en te voelen hoe hun borsten eruit zien en zo hun lichaam beter te leren kennen.
  • Het moment om dit te doen is persoonlijk, mede afhankelijk van de menstruatiecyclus bij vrouwen die nog niet in de overgang zijn. Dit wordt duidelijker naar voren gebracht.
  • Het goed (leren) kennen van hun borsten betekent niet dat vrouwen borstkanker kunnen voorkomen of dat er garantie is op een succesvolle behandeling als borstkanker tijdig wordt ontdekt.

De campagneboodschap blijft verder eenvoudig. Als je goed kijkt, zit er in het getal 3 een paar borsten verstopt. Je moet de 3 gewoon een kwartslag draaien. En als je dat eenmaal ziet, dan blijf je het zien. Zo wordt het getal 3 een geheugensteuntje om jezelf regelmatig te onderzoeken.

Mijn borsten checken, hoe doe ik dat? Gebruik 'De regel van 3'

de regel van 3 vertelt hoe je zelf je borsten checkt

Afbeelding verwijderd.

Gebruik minstens 3 vingers, om 3 belangrijke plaatsen te controleren (je volledige borst rond, je tepels, onder je oksels) en doe dit ongeveer 3 minuten.

Kom hier meer te weten over zelfonderzoek.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!