Derde van de kankerpatiënten heeft last van de coronacrisis

Een derde van de kankerpatiënten heeft op een of andere manier last van de coronacrisis, blijkt uit een peiling van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Bij een aantal patiënten is de behandeling uitgesteld.

Een derde van de kankerpatiënten heeft op een of andere manier last van de coronacrisis, blijkt uit een peiling van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Bij een aantal patiënten is de behandeling uitgesteld.

De peiling werd deze maand gehouden onder ruim 5300 kankerpatiënten. In verreweg de meeste gevallen gaat het om uitgestelde consulten, of het omzetten daarvan naar (beeld)bel-afspraken. Soms worden ook behandelingen uitgesteld. Volgens de peiling is dat de afgelopen tijd gebeurd bij 1 op de 5 patiënten die nog moeten starten met hun behandeling. Bij patiënten die op dit moment al behandeld worden, is dat 1 op de 8.

Veel behandelingen zijn uitgesteld om het risico van een coronabesmetting voor kwetsbare kankerpatiënten te verkleinen. Maar de helft van de patiënten maakt zich wel zorgen over het uitstel, blijkt uit de peiling.

De rol van BVN/Oncogen

Sinds de uitbraak van corona in Nederland, hebben wij nauw contact met het Nationaal Borstkankeroverleg Nederland (NABON). Hierin zitten borstkankerspecialisten uit allerlei disciplines. Bijna dagelijks spreken wij met hen over de gevolgen, wat wij hiervan vinden hoe we onze achterban zo goed kunnen informeren.

Omdat wij vanuit onze achterban en van onze patient advocates horen dat er grote regionale verschillen zijn tussen ziekenhuizen, huisartsen en gespecialiseerde poli’s, hebben wij contact gezocht met de NABON om te bespreken hoe de borstkankerzorg overal zo goed mogelijk geregeld kan worden. Ook hebben we met hen contact over het opschalen in ziekenhuizen; het hervatten van de borstkankerzorg. Zodra we meer weten, komen we weer bij je terug.

Als jij voor je behandeling liever naar een ander ziekenhuis gaat, kan dat. Je hebt hiervoor een verwijzing nodig van je hoofdbehandelaar.

Meer informatie

De afgelopen weken kwamen er al veel vragen bij ons binnen over borstkanker en corona. Hier vind je onze Q&A, die we maakten met borstkankerspecialisten van het Nationaal Borstkankeroverleg Nederland (NABON).

We maakten een speciale uitzending over borstkanker en corona, waarin borstkankerspecialisten vragen van kijkers beantwoordden. Deze kun je hier terugkijken.

Op de website van NFK vind je algemene informatie over corona en kanker.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!